23948sdkhjf

Hotad gruva kan räddas

Lappland Goldminers betalar en krona för att ta över konkurrenten Scanminings gruva i Blaiken, och gruvan ska därmed räddas från konkurs. Även Scanminings finska gruva i Pahtavaara ingår i uppgörelsen, som dock är villkorad. Uppfylls inte villkoren blir det konkurs.
Scanminings gruva i Blaiken har en hemsk höst bakom sig. Pengarna är slut och företaget har totalt cirka 360 miljoner kronor i skulder. Gruvdriften har stoppats och konkursen har varit ett mycket reellt hot.

Ägarna har nu kommit överens med Lappland Goldminers, och låter konkurrenten ta över gruvan och driva den vidare, för det symboliska priset en krona. Tanken är att konkursen därmed ska kunna undvikas. Det finns dock vissa villkor i avtalet mellan de två bolagen.

Om avtalet ska gälla måste Lappland Goldminers ta över de skulder som Scanmining har till banken. Även banken måste göra vissa eftergifter.

Avtalet innebär också att Lappland Goldminers garanterar ett 25-procentigt ackord för oprioriterade borgenärer både i Blaikengruvan AB och Scan mining AB.

Ackordet innebär att fordringarna skrivs ned med 75 procent för de borgenärer som står för minst 75 procent av den totala skulden. Bankens fordran på företaget räknas inte med i detta. 75 procent av de totalt 400 fordringsägarna måste acceptera ackordsuppgörelsen om den ska gå igenom.

– Det kommer att krävas en hel del för att få igenom det. Men vid en konkurs, som ju är alternativet, hade fordringsägarna inte fått något alls, möjligen med undantag från banken, säger Karl-Åke Johansson, vd i Lappland Gold miners till TT.

Karl-Åke Johansson säger till TT att alla som har fordringar under 25 000 kronor kommer att få tillbaka alla sina pengar. Han säger också att de allra flesta i personalen kommer att behövas även framöver, även om det kan bli aktuellt med vissa förändringar.

Lappland Goldminers ska även låna ut pengar till Scanmining ABs dotterbolag Scanmining OY, som äger en gruva i Pahtavaara i Finland. I avtalet ingår att Lappland Goldminers kommer att ta över även detta bolag inklusive Pahtavaaragruvan om villkoren uppfylls.

Om avtalet går igenom vill Lappland Goldminers även lägga ett bud på hela Scanmining. Det blir i så fall ett aktiebyte, där aktieägarna i Scanmining AB får byta sina aktier till ett begränsat antal aktier i Lappland Gold miners. Villkoren i avtalet måste upp fyllas senast den 23 november om avtalet ska gälla. I annat fall går Blaikengruvan med all sannolikhet i konkurs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078