23948sdkhjf

Banverket + Vägverket = sant

Banverket och Vägverket ska bli ett när det gäller IT och administration. Men samarbetet slutar inte där. De två verken ska samverka även på andra områden, bland annat när det gäller upphandlingar.— Vi ska inte konkurrera och trissa upp priserna för varandra, säger Vägverkets Susanne Lindh.
Regeringen vill att Banverket och Vägverket delvis ska smälta samman, och i det regleringsbrev som Banverket och Vägverket fått vill regeringen att de två verken redan i år bildar en gemensam organisation för administration och IT.

- Vi arbetar med 15 andra områden där vi och Banverket skulle ha glädje av att samarbeta mer, berättar Susanne Lindh, tillträdande chef på Vägverkets nationella enhet Väg, och i dag Väg direktör för Vägverket Region Stockholm.

- Administration och IT ska bli ett, det är ett krav från regeringen, och syftet med det är förstås att det blir effektivare så för oss båda, säger Susanne Lindh.

Målet är dock att de två verken ska samarbeta tätt även inom flera andra områden, bland annat vad gäller investeringar upphandlingar och specialiststöd. Susanne Lindh tror att det finns många samordningsvinster att göra om Banverket och Vägverket samarbetar nära och på ett mer systematiskt sätt än i dag.

- Vi arbetar i samma anläggningsbransch. Vi ska inte gå ut samtidigt med stora entreprenad- eller konsultupphandlingar. Vi ska undvika att konkurrera som beställare och trissa upp priserna för varandra. En sådan samordning borde marknaden också se som positiv. Vi är redan igång med samarbetsprojekt, en del resultat inom till exempel upphandlings- och specialistområdena ska vara framme innan sommaren medan andra projekt, till exempel gemensamma arbetssätt i investeringsprojekten, löper på hela året ut.

Ett annat önskvärt samarbetsområde är enligt Susanne Lindh att hjälpas åt när det gäller specialister, utbildning och rekrytering.

- Det är svårt att få tag på rätt kompetens, vi skulle kunna hjälpas åt med utbildningar och rekrytering. Här borde vi kunna börja samarbeta direkt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062