23948sdkhjf

ME: "Rimligt att samverka"

Det finns många fördelar med att Banverket och Väg verket samverkar, och till exempel sprider sina upphandlingar över året. Det är dock viktigt att de i så fall ser till att konkurrensen inte hämmas. Det anser Hampe Mobärg, vd på Maskin-entreprenörerna.
Banverket och Vägverket diskuterar för närande hur de ska arbeta tätare tillsammans, organisationen för administration och IT ska fusioneras mycket snart och redan i år kommer en gemensam upphandlingsplan för de två trafikverken. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna tror att det kan finnas många fördelar med att Banverket och Vägverket arbetar tätt tillsammans.

- Det är rimligt att Banverket och Vägverket samverkar, det finns många fördelar med det. Men de får se till att inte bygga in konkurrensbegränsningar, det är A och O, säger Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna.

Han ser inga problem med att Banverket och Vägverket samverkar, så länge de är medvetna om vad de gör och ser till att konkurrensen inte hämmas.

- Det finns ett naturligt behov av samverkan rent praktiskt. Sedan gäller det att de också ser till att inte blanda samman sina roller, utan sköter samverkan i sin roll som beställare, utan att dra in sina producerande enheter.

Hampe Mobärg tror inte att entreprenörerna nödvändigtvis kommer att gynnas av en tätare samverkan mellan Banverket och Vägverket.

- Men om de sprider ut starten av de stora projekten så kan resurserna fördelas vettigare. Om de inte samverkar kan risken finnas att de köper tjänsterna för dyrt.

Att samla kunskapen är också rimligt, även om Hampe Mobärg tror att Banverkets och Vägverkets projekt i många fall är så olika att det kanske inte alltid behövs.

– Att underhålla eller bygga en ny spårväg är inte detsamma som att bygga en väg, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078