23948sdkhjf

Familjen Bäckström har näsa för maskiner

Mamma, son och två mini-grävare har tio år senare blivit hundra anställda, en stor maskinpark, en omsättning på över 170 miljoner och hela familjen Bäckström. Maskiner är det centrala för familje-företaget Bäckström Stockholm AB.
Norsborg . Företaget föddes 1998, då bestod det av Niclas Bäckström, hans mamma Åse och två mini-grävare. Sedan dess har verksamheten vuxit snabbt, och i dag finns förutom Niclas och mamma Åse även pappa Kurt, broder Joakim och Niclas fru Hanna med på skutan. Med som delägare finns också Patric Abelt.

Firman är alltså ett gediget familjeföretag, och familjemedlemmarna är borna entreprenörer. Pappa Kurt startade ett entreprenadföretag redan på 1980-talet, Kurt Bäckström Schaktmaskiner.

1990 såldes företaget, och medan byggmarknaden föll fritt ägnade Kurt sig åt att driva restaurang och hotell. I slutet av 1990-talet var det sonen Niclas tur att starta entreprenadföretag. 1998 startade han firman Niclas Bäckström och Kompani tillsammans med sin mamma. Företaget hade två minigrävare och blev fröet till det som i dag är Bäckström Stockholm AB.

– Vi har expanderat med 100 procent varje år, och i dag har vi nästan hundra anställda i flera bolag, säger Niclas Bäckström.

I företaget, som har sitt säte i Norsborg söder om Stockholm, ingår i dag Bäckström Stockholm AB, Bäckström Anläggning samt ett par mindre bolag. Verksamheten går i huvudsak ut på att hyra ut maskiner och lastbilar, oftast med förare.

– Vi gör också jobb själva, vi har till exempel ett av Stockholms största schaktjobb åt Bilfinger vid Norra Länken, där ska vi sköta alla schakter fram till 2011, säger Kurt Bäckström.

De entreprenader firman åtar sig själva är ofta just stora schaktjobb.

– Vi gör inga finplaneringsjobb själva, vi är mer inriktade på maskiner, säger Niclas Bäckström.

– Det är det vi kan bäst, säger Kurt Bäckström.

Ett mer spektakulärt årligt uppdrag är att leverera underlaget när det är dags för Monster Jam i Globen. Förutom uthyrning och egen entreprenadverksamhet fungerar Bäckströms också som entreprenadförmedlare, med ett 30-tal underentreprenörer som får uppdrag via Bäckström Stockholm.

– Vi började med det när vi inte lyckades skaffa fram egna maskiner, säger Niclas Bäckström.

Företaget har under årens lopp vuxit både på egen hand och genom att köpa upp andra företag. Nu är det dock färdigvuxet.

– Vi kan inte växa mer nu, det finns inte industrimark att få tag på. Ska vi bli större nu blir det via fler underentreprenörer, säger Kurt Bäckström.

– Nu har vi en lagom storlek, och omsätter totalt 170-180 miljoner kronor, det är en bra nivå, säger Niclas Bäckström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063