23948sdkhjf

Vill ha Blaikenverket kvar

Lappland Goldminers tror sig ha hittat urmodern till de tidigare funna bly-silverblocken i Gubbträsk, nära Scanminings nedlagda anrikningsverk i Blaiken. Nu hoppas man att någon ska köpa verket och ta det i drift.
Lappland Goldminers är oförtröttliga i sitt prospekteringsarbete i Västerbottens län och låter meddela att de efter ett avslutat borrprogram vid Lagbäcken fyra kilometer sydväst om Gubbträsk, har funnit vad som sannolikt är moderklyften till de rika bly-silvermineraliserade block, som rapporterades i augusti 2007. Området ligger längs den så kallade guldlinjen i Storumans kommun och Lappland Goldminers har i flera år genomsökt Gubbträskområdet i jakt på guld och basmetaller. I augusti i fjol fann man blysilverblock som verkade intressanta. Vidare undersökningar med både geokemiska provtagningar och kärnborrningar genomfördes därför, och resultatet visar att det finns en tredje mineraliseringstyp, bly-silvermineralisering, i Gubbträsk där man tidigare konstaterat guld-arsenik- och zink-bly-silvermineralisering. Trots att alla analyser ännu inte är klara är Lappland Goldminers så pass säkra på fynden att man borrar vidare för att få en uppfattning om hur mycket mineral som finns i området. Dessa borrningar påbörjas i maj. Lappland Goldminers gläds över fynden, trots att det alltså inte handlar om guld.

– När man prospekterar för guld hittar man ofta andra mineraler, ibland bara ett par meter ifrån. De hänger ihop, säger Karl-Åke Johansson, vd på Lappland Goldminers.

Sedan är frågan om företaget ska bryta en eventuell fyndighet själva, sälja den eller samarbeta med en annan part.

– Det finns ett värde i fyndigheten, det är helt klart.

Karl-Åke Johansson tror att man i och med fyndet närmar sig ett viktigt genombrott i Gubbträskområdet, och ser en stor fördel fyndet gjorts så nära det konkursdrabbade Scanminings anrikningsverk i Blaiken. Nu hoppas man att någon köper verket och driver det vidare. – Vi tycker att det är en fin anläggning och hoppas att någon ska köra verket i stället för att bara montera ner det och transportera iväg det, säger Karl-Åke Johansson. Blaikengruvan och hela anläggningen är ute till försäljning sedan Scanmining gick i konkurs i vintras. Lappland Goldminers är dock inte hugade att själva köpaverket, trots att de i november var på vippen att ta över hela Scanminings verksamhet inklusive deras guldgruva i Pahtavaara i Finland. Den affären gick i stöpet när de två företagen inte kom överens om villkoren. – Gruvan har vi ju köpt nu, och läget är ett annat. Vi är ett guldföretag och vill inte driva ett verk själva, säger Karl-Åke Johansson. Han öppnar dock för ett samarbete. – Vi är intresserade av till exempel ett joint venture, men det är helt och hållet en förhandlingsfråga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078