23948sdkhjf

Tjejer som vill upp

Bristern på tornkranförare är stor, och för att locka fler att vilja lära sig köra de jättelika maskinerna anordnas en kurs specifikt för kvinnliga tornkranförare.
Solna . Grönlunds Utbildningsservice har kurser av alla möjliga slag och i deras simulatorcontainer utanför huvudkontoret i Solna hittar vi Radhia Sahbi, Marie Lindström, Helena Annerstig, Ann-Sofie Alander och Christina Orhagen. De sitter och kör kransimulator för fulla muggar, inte helt lätt för den som aldrig provat, och ett eldprov för den som vill se om man har den motorik som krävs för att hantera en jättelik tornkran.

Kursen som börjar i vår riktas till kvinnor som vill bli tornkransförare, och anordnas i samarbete med Arbetsförmedlingen. Under den första veckan sker en sållning, och de som till slut får gå kursen ska vara de som är både lämpade och motiverade.

De fem i containern har sökt kursen för att de är nyfikna på yrket. De har mycket skiftande bakgrunder.

– I gruppen finns både restauranganställda, hantverkare, teatertekniker med mera. Helena Annerstig är en av få med erfarenhet från byggbranschen, men hon har siktet främst inställt på att bli lastbilsförare.

De andra fyra lockas mer av kranföraryrket.

– Det verkar väldigt roligt, men det gäller att se om de två hjärnhalvorna kan samarbeta på rätt sätt, säger Marie Lindström
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062