23948sdkhjf

Försvårar för fuskarna

Både fackförbund och arbetsgivarorganisationer står bakom ID06, som har tagits fram för att stävja svartjobb och skattefiffel.

ID06 står för Obligatorisk ID- och närvaroredovisning på byggarbetsplatsen. Tanken är att man genom föranmälan, obligatorisk legitimationsplikt och närvaroredovisning ska göra det svårt för obehöriga att nästla sig in på byggarbetsplatsen. Syftet är framförallt att försvåra svartarbete och ekonomisk brottslighet samt att stärka den sunda konkurrensen.


ID06 har tagits fram av Byggbranschen i samverkan, en sammanslutning där både arbetsgivare och fackförbund ingår, däribland både Maskinentreprenörerna, Sveriges Byggindustrier, Seko och Byggnads.


Systemet går ut på att den som åtar sig ett uppdrag för en totalentreprenör måste anmäla i förväg namn och personnummer på de personer som ska jobba på ett visst ställe. Alla på byggarbetsplatsen ska kunna legitimera sig och bära en synlig namnbricka.


Totalentreprenören ska också ha en personalliggare där det framgår vilka personer som varit på platsen en viss dag. Liggaren ska sparas i två år. Totalentreprenören har rätt att skicka iväg personer som vistas på bygget utan att ha föranmälts eller som saknar legitimation. De har också rätt att kräva 500 kronor per person och dag om en person inte kan legitimera sig.Om underentreprenören i sin tur anlitar en underentreprenör måste man åberopa ID06 i avtalet.


Källa: www.id06.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062