23948sdkhjf

Blaikengruvan lever vidare

Lappland Goldminers köper nu Scan Minings anrikningsverk i gruvor i Blaiken och Svärtträsk. Priset är 40 miljoner kronor och företaget ser sig nu som ett producerande gruvföretag.
Scan Mining gick i konkurs i slutet av förra året, och Lappland Goldminers var nära att ta över hela verksamheten redan innan konkursen var ett faktum, då för priset en krona. Den affären gick dock i stöpet eftersom företagen inte kom överens om villkoren, och Scan Minings gruva och övriga anläggningar i Blaiken har sedan dess stått gapande tomma. Nu blir dock affären av, denna gång till priset 40 miljoner kronor. Köpesumman ska enligt avtalet mellan Goldminers och konkursförvaltarna för Scan Mining AB och dess dotterbolag Blaikengruvan AB betalas ut i fyra avbetalningar a" tio miljoner kronor under tre års tid. Enligt ett pressmeddelande från Lappland Goldminers räknar man med att återuppta verksamheten i Blaiken under hösten 2008, och riktar då in verksamheten först på att bryta guld i Ersmarksbergets. Lappland Goldminers uppger också att man räknar med att hela köpeskillingen kommer att ha intjänats under 2009. Tidigare i år köpte Lappland Goldminers Scan Minings gruva i finska Pahtavaara, och företaget ser de två nyförvärven som ett bevis för att man i förtid gått från att vara ett prospekteringsföretag till ett producerande gruvföretag. Företaget uppger att man nu tagit över tillgångar som för sina tidigare ägare haft ett bokfört värde på cirka 700 miljoner kronor, och finansierar köpet av Scan Mining och Blaikengruvan genom att göra en riktad nyemission.

- Att inte behöva bära kapitalkostnaderna för den ursprungligen stora investeringen på ca 700 miljoner kronor gör att förutsättningarna för att bedriva lönsam gruvdrift i området kraftigt förbättras, säger Lappland Goldminers vd Karl-Åke Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094