23948sdkhjf

Ny metod besegrar berget

Styrud var inte nöjda med de tekniker som fanns för styrd borrning i hårt material, och uppfann därför en egen. Resultatet blev en metod som uppges göra det möjligt att snabbt och säkert forcera det besvärliga berget med styrd borrning.

Bergknallar är ofta en effektiv stämningsdödare när det gäller att ta sig fram schaktfritt under marken. Berg är hårt och svårt att forcera. Och när man borrar är det svårt att styra borren. Och om man lyckas styra borren går det långsamt, och blir därför både dyrt och besvärligt. För att slippa ifrån detta tidsödande och kostsamma arbete väljer många att helt enkelt låta bli, och i stället gräva sig runt problemet.


Men Styrud Ingenjörsfirma tänkte ett steg längre. Trots att de framförallt är schaktfria entreprenörer tog de fram en egen teknik för att kunna styra borren i hög hastighet genom berget, och därmed spara både tid och pengar.


– Vi ville använda styrd borrning i hårt material, men såg att det inte fanns några lösningar på marknaden som vi var tillfreds med, berättar Johan Blomdahl, tekniksamordnare på Styrud och en av männen bakom inno vationen.


Styrud, som firar 30 år som företag i år, är ett entreprenadföretag som fokuserar på schaktfria tekniker. De gör helt enkelt jobb åt kunder och använder sig normalt av etablerade metoder.


– När vi började var vi mycket uppfinnarjockar, men sedan har vi mer och mer gått över till att vara renodlade entreprenörer, säger Johan Blomdahl.


Men när problem uppstår har Styrud inga problem att damma av den gamla uppfinnarmössan igen, och det var det som hände för 2,5 år sedan. Den tändande gnistan var att de inte kunde hjälpa kunder som ville få hål borrade i riktigt hårt material på ett optimalt sätt.


– Det fanns tekniker med rullborrkrona, och det fungerar bra men inte i homogent berg, det finns tekniker även för att borra sig igenom, men där är avverkningshastigheten bara en meter per timme, säger Johan Blomdahl.


En projektgrupp tillsattes, och uppdraget var att hitta en metod där man kunde styra borren genom hårt material, utan att tappa så mycket fart. Styrud valde att plocka guldkornen ur befintliga tekniker, korsbefrukta dem och därmed skapa en helt ny metod. Efter ett drygt år var man klar, och inno vationen – som är patentsökt – fick namnet Styrorock.


– Nu kan vi både borra och styra med en hög avverkningshastighet, säger Johan Blomdahl nöjt.


Styrud beskriver Styrorock som en rördrivningsteknik men utan rullborrkrona, där man arbetar från markytan och styr borrkronans riktning med hjälp av elektronik. Ett pilothål borras och dubbla borrör överför tryck- och dragkrafter, och styr och driver borrhuvudet framåt.


– Med vår teknik blir hastigheten 15-20 meter per timme i homogent berg, och därmed blir det ett billigare hål för kunden.


Tack vare den nya tekniken hoppas Styrud att kunderna ska slippa sky bergknallarna.


– Förr har man helst sökt sig bort från berget, eftersom det kostar så mycket att ta sig igenom det. Man har hellre grävt sig långa vägar runt. Nu slipper man det, eftersom det går fort och lätt att styra borrningen genom hårt berg, säger Johan Blomdahl.


En annan fördel är att man minskar risken för ras.


– När man gräver i grus kan hålet kollapsa, det händer inte när man borrar i berg.


Styrud har redan använt tekniken i flera projekt, och tror att man kommer att få stor nytta av metoden framöver. De är övertygade om att tekniken lämpar sig väl även för andra tillämpningar.


– Det behöver inte bara vara vid schaktfria tekniker, utan även i gruvor och andra applikationer.


Styrud lägger nu uppfinnarmössan på hyllan igen, och återgår till att vara ett renodlat entreprenadföretag. För stunden, i alla fall.


– Kreativiteten genomsyrar vår verksamhet, vi försöker hitta det vi behöver hos maskinleverantör erna men finns det inte där så försöker vi lösa problemet själva, säger Johan Blomdahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078