23948sdkhjf

Varmare vatten ska bita bättre

Genom att värma vattnet och bestryka vägbarriärerna med nanovätska hoppas Vägverket Region Stockholm kunna besegra smutsen som biter sig fast i Södra länken utan att vräka ut kemikalier.


S tockholm . Under de fyra år Södra länken funnits har Vägverket fått svårare att bemästra smutsen. Tunneln projekterades för 60 000-70 000 fordon per dygn, men verkligheten blev en annan, med ungefär 100 000 fordon varje dygn. Och smutsen biter sig fast.

– Vi har sett en gradvis försämring, det blir skitigare och skitigare och det går inte att få hundra procent rent, säger Henrik Asp, projektledare på Vägverket Region Stockholm och ansvarig för all tunneltvätt i Stockholms län.

Han tillstår att det känns hopplöst ibland, smuts går alltid att bekämpa om man vräker på med rengöringsmedel, men Vägverkets policy är att minimera användningen av kemikalier, och städpatrullerna har därför fått leta andra lösningar.

Ett nytt vapen i kampen är nanoteknik, och sedan i höstas har man börjat bestryka vägbarriärerna med nanovätska för att kunna hålla dem rena lättare. Poängen är dels att smutsen ska lossna lättare, dels att kunna rengöra barriärerna med enbart kallt vatten.

Processen tar tid, och Henrik Asp räknar med att det tar minst ett år innan man hunnit förse alla tunnelns barriärer med nanovätska.

– Vi tror att det kommer att underlätta, annars hade vi inte lagt så mycket jobb på det. (Se separat artikel för ytterligare information om inkapsling med nanovätska).

Ett annat sätt att bekämpa smutsen är att använda varmare vatten. I dag används enbart kallt vatten. Henrik Asp räknar dock att under 2009 kunna förse tankbilarna med någon slags värmningsanordning. Alla de värmare som är aktuella använder dock diesel, och det kommer därför att krävas en hel del energi för att värma vattnet.

– Vi tittar på olika lösningar, men även här måste vi hitta en lagom mix mellan varmt vatten och kemikalier, säger Henrik Asp.

Fotnot : Mer läsning om städningen av Södra Länken finns här (klicka på länkarna nedan).

Nytt vapen i kampen mot smutsen.

Vanligt vatten ska vinna över smutsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078