23948sdkhjf

Styrd städning i Södra länken

Det är svårt att köpa funktionen “rent" i ett komplext tunnelsystem, och beställaren Vägverket detaljstyr därför hur, var och när entreprenören Svevia städar Södra Länken.


Stockholm . Vägverket Region Stockholm har en egen drift- och underhållssektion som bland annat ansvarar för att tvättning av tunnlarna i hela länet genomförs noggrant, i syfte att upprätthålla en god trafikmiljö. De ska hålla både stora tunnlar som Södra Länken, Norrortsleden och Muskötunneln rena, men också ett antal mindre anläggningar.

I de mindre tunnlarna kan entreprenören ofta sköta uppdraget helt på egen hand, men i till exempel Södra Länken är beställaren tvungen att vara med att koordinera arbetet under större delen av processen.

– Det är helt enkelt svårt att köpa en funktion när det ska vara “rent" i en så komplex anläggning, därför måste vi vara med och peka och visa entreprenören vad de ska göra, säger Henrik Asp, driftprojektledare på Vägverket Region Stockholm.

Södra länken har tre trafikplatser under jord, ett otal ramper, 140 nödutgångar, 100 vägvisningskyltar som alla är omställbara med tre lägen, 500 kameror som täcker in alla utrymmen, ett 30-tal miljömätare (till exempel för koldioxid och partikelhalt), fem pumpstationer, impulsfläktar, två avluftstorn, 277 nödtelefoner och 80 nödtryck knappar, massvis av brandsläckare och en VA-station. Inget man dammar av i en hand- vändning således, och inget man enkelt kan beteckna som "rent" eller "inte rent".

Vägverket Region Stockholm har under de fyra år Södra Länken varit i drift försökt hitta en bra metod för att mäta renhet.

– Vi har provat att se på genomsläpplighet, färgskalor, siktskivor med mera, men inte hittat något bra sätt ännu, berättar Henrik Asp, driftprojektledare på Vägverket.

Lösningen blev att i stället vara med entreprenören vid tvättningen och mycket konkret förklara vad som ska tvättas och hur.

– Det blir egentligen en á pris-entreprenad, säger Henrik Asp, som tillägger att han är mycket nöjd med Svevia (tidigare Vägverket Produktion) som skött städningen i Södra Länken i fyra år.

Svevia är inte ensam herre på täppan under städnätterna. Ett antal andra yrkes utövare finns också på plats för att utföra sina uppgifter när tunneln är avstängd för trafik. Det som görs är bland annat förebyggande och åtgärdande underhåll.

Fläktar som gått 8 000 timmar ska plockas ned, trasiga installationer ska lagas, pumpar ska ses över, ventilationsfilter ska bytas, två liftar kör långsamt runt med män som noggrant knackar i berget och letar efter sprickor för att säkerställa att tunneln är i gott skick.

– I natt är det tio man som tvättar, men totalt är vi kanske 40 personer här nere, säger Henrik Asp.

Vägverket har samordningsansvaret för alla arbeten i tunneln, de bestämmer vilka jobb som har företräde och alla som ska göra jobb i tunneln måste först genomgå Vägverkets säkerhets utbildning. Därefter kan de få ett certifikat som ger dem rätt att vistas i tunneln.

– Bomvakten läser av alla streck koder, och även när man åker hem måste kortet läsas av. Då vet vi att entreprenören är på plats och vilket utrymme de arbetar i, säger Henrik Asp.

Skulle en olycka inträffa så att tunneln måste utrymmas måste Vägverket ha koll på vilka som befinner sig under jord. Det har hänt att någon missat att meddela att de lämnat tunneln.

– Men då ringer vi hem till dem, oavsett tidpunkt, vi måste ha tag på alla och det är en liten del av en säkerhets åtgärd om det skulle hända något, säger Henrik Asp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078