23948sdkhjf

Intermat lovar nya rekord

Ekonomisk oro i världen har gjort att en del aktörer hoppat av, men arrangörerna lovar ändå att vårens Intermat blir den hittills största maskinmässan i Paris.

Mycket har förändrats sedan den senaste upplagan av Intermat 2006. Då var det fullt ös i Europa. 2005 hade utvecklats positivt och allt talade för en fortsatt stigande marknadsutveckling. Få räknade nog med att kurvorna skulle fortsätta att stiga långt in i 2008, men när det väl vände, vände det snabbt.


För tre år sedan präglades tillvaron av en global ekonomi med blåslampa i baken. Samtidigt drevs utvecklingen snabbt mot minskad miljöbelastning och bättre arbetsmiljö, och inte minst ökad konkurrens från för oss tidigare okända asiatiska tillverkare. Mitt i bruset växte 2006 års Intermat fram till det största evenemanget i mässans historia.


Nu ser situationen helt annorlunda ut. En ekonomisk härdsmälta har lagt sig som en våt filt över hela världen. Tillverkare väljer att vänta med att presentera nyheter för att först göra sig av med de stora lager maskiner som finns kvar efter fjolårets extrema satsningar för att korta leveranstiderna till en marknad som då verkade omättlig.


Läget tycks med andra ord vara allt annat än gynnsamt för en internationell maskinutställning.


- Vi räknar med att årets upplaga blir den största Intermat hittills. Senast hade vi drygt 1 300 utställare. Redan tre månader innan vi slår upp portarna har vi nått 1 300 utställare i år. Det är tio procent mer än vid samma tid förra gången. Vi kommer att behöva ungefär 350 000 kvadratmeter, varav 10 000 kvadratmeter på vårt demonstrationsfält, säger mässgeneralen Maryvonne Lanoë.


- Trots dagens ekonomiska kris som påverkar oss alla visar Intermat tydliga tecken på att branschen har en återhämtning i sikte. Här samlas tillverkare som representerar tillverkare på en världsmarknad som omfattar ungefär 80 miljarder dollar. Byggverksamheten är väsentlig för ett samhälle i tillväxt och för utställ arna är det fortfarande viktigt att visa kunderna vad som finns på marknaden. Lika viktigt är det för kunderna att ta del av den informationen. Därför står mässorna starka, säger Maryvonne Lanoë.


En ambition är att knyta ihop likartade utställare till gemensamma hallar. Exempelvis kommer mer byggrelaterade utställare -med fokus på betong och ställning - att samlas i en hall. Enligt Maryvonne Lanoë har delen ökat och kommer att utgöra ungefär tolv procent av antalet utställare.


Väg och kross koncentreras till två hallar som fylls med bland annat utrustning för kompaktering och mineralbearbetning. På samma sätt placeras utställare med borrning och bergutvinning tillsammans. Det innebär att besök arna på ett förhållandevis överskådligt sätt kan ta del av material och utrustning för gruvor, dagbrott och bearbetning av olika mineraler. Där finns också utrustning för bland annat tvättning och siktning av sand och sten.


Även demolering och åter vinning utlovas få rejält med utrymme.


Ett speciellt tema har fått benämningen "livet på byggarbetsplatsen". Där tas bland annat upp situationen för de anställda med utbildning, kläder, kost, logi, säkerhet och ombyte. Organisationen på och kring bygget tar upp säkerhet, brand, byggnader, planering och datorstöd. Den tredje delen omfattar kringutrustning som bilar, kommunikationsutrustning, säkerhet och reklam.


Under tisdagen och onsdagen (21 och 22 april) arrangeras konferenser på temat hållbar utveckling. Frågan som ska besvaras är hur de europeiska leverantörerna ska kunna bygga och underhålla vägar på ett ekologiskt, hållbart sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063