23948sdkhjf

Avant går upp en storlek

Snabbhet, styrka och högre lyfthöjd är några av faktorerna som ska göra Avants nya 700-serie till en storsäljare. Företagets vd Risto Käkelä är övertygad om att nykomlingen kan ta marknadsandelar från större redskapsbärare.

Är det en kompaktlastare? Eller en minilastare? Eller redskapsbärare? Det är inte helt lätt att ge Avants midjestyrda lastmaskiner en heltäckande typbeskrivning, även om Risto Käkelä har svaret klart.

– Det är en multifunktionslastare.

Allt sedan starten 1991 har en och annan konkurrent dykt upp med modeller som har mer än ett drag gemensamt med de knallgröna, finska maskinerna.

– Vi bekymrar oss inte om kopior. Det är bättre att vi koncentrerar oss på att fortsätta att leda utvecklingen och hålla konkurrenterna bakom oss, säger Risto Käkelä.

Det senaste steget i utvecklingen är en maskin som storleksmässigt ligger en bit under exempelvis Wille, men som närmar sig styrkemässigt. Modellen finns i två varianter, där en är lite enklare och inte lika snabb.

– Vi visade en noll-serie på Elmia i höstas och intresset har varit stort.

– Två av den mer avancerade modellen har cirkulerat runt i Sverige och det finns flera som vill provköra. 750:an kan köras i, en för storleken, hög hastighet och har dessutom hög kapacitet för sin storlek, säger Måns Persson, vd för återförsäljaren Atmos.

Våren har varit intensiv för Avant-folket. På kort tid har det varit visningar i bland annat Vasa, Paris och Barkarby. Enligt Risto Käkelä har efterfrågan kommit igång bra med 250 tillverkade enheter sedan årsskiftet. Framför allt går maskinen bra i Sverige, Norge och Finland.

– Inte minst i stadsmiljön är 750 med en topphastighet på 25 kilometer i timmen värdefull. Den enklare 745 kan bli stor framför allt på gården där användaren behöver styrka och hög lyfthöjd. Den klarar att ta 1 500 kilo på gafflarna, säger Måns Persson.

Risto Käkelä betonar att 700- serien kan användas betydligt bredare än föregångarna. Exempelvis för snöröjning och som bärare av kultivatorer och gräsklippare bredare än 1,5 meter. En anledning till detta är den nya midjan, utan pendling.

– Det finns mer än 100 redskap till serien, samtidigt som den kan förses med olika hyttalternativ, parallellföring, teleskoputskjut och flytläge.

– För oss känns det också bra att 700-serien bidragit till nya exportländer i Sydamerika och Mellanöstern. Vi har haft några riktigt bra år med en tillväxt på 25 procent varje år i fyra år. 2005 omsatte vi ungefär 20 miljoner euro. 2008 var vi uppe i 58 miljoner euro, säger en belåten Risto Käkelä.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063