23948sdkhjf

Kraftfullt vatten spränger

Dynamit i all ära, men ibland räcker det långt med vanligt vatten. Det hävdar i alla fall svenska Power Tools. Med deras sten-spräckare får vattnet lite hjälp på traven, och gör mos av riktigt stora stenar
Stenspräckaren är det mycket beskrivande namnet på Power Tools produkt. Den använder vattentryck för att just spräcka stenar som man inte vill släppa loss det stora artilleriet på, kanske en bumling som står i vägen.

– Den kan användas inom alla sorters markentreprenader, både av entreprenörer och av sprängare, säger Malin Bengtsson, vd på Power Tools.

För att spräcka en sten måste man borra ett hål som är minst 40 cm långt. Hålet fylls sedan med vanligt vatten och laddas med en förstärkningspatron som får sjunka till botten. Sedan tar man ett verktyg och laddar det med en startpatron och lägger till sist en matta över hela paketet. Därefter är det dags att avlägsna sig från föremålet, startpatronen utlöses på mekanisk väg med hjälp av en 15 meter lång lina som anslutits till verktyget.

– Man går 15 meter bort och drar i linan, då spänns en fjäder som slår tillbaka på ett slagstift som träffar startpatronens tändstift, förklarar Malin Bengtsson.

När startpatronen antänds går en tryckvåg ner genom vattnet, en tryckvåg som utlöser förstärkningspatronen. – Det blir ett totalt vattentryck på 25 000-30 000 kg och det skjuter sönder stenen, säger Malin Bengtsson. Det går att spräcka stenar i storleken 0,5-7 kubikmeter.

– Stenspräckaren ersätter inte dynamiten, men det är ett komplement, säger Malin Bengtsson.

Hon tillägger att metoden innebär mycket lite vibrationer.

– Det är en fördel till exempel när man ska få bort en sten nära en byggnad.

Att använda stenspräckaren kräver en viss utbildning, den som bara tutar och kör löper stor risk att skada både sig själv och andra. Power Tools ser därför till att erbjuda alla som köper produkten en två timmar lång utbildning, och har i dag 2 600 utbildade användare.

– Vi åker ut till kunden och utbildar dem på plats, säger Malin Bengtsson.

Stenspräckaren tillverkas i Herrrljunga där Power Tools också har sitt huvudkontor. Produkten har funnits i ungefär fem år, och föddes när företaget – som tillverkade hagelpatroner – fick en förfrågan om de kunde ta fram en produkt för att spräcka sten.

– Numera är det nästan bara stenspräckning som gäller för oss, vi säljer i hela landet och även i Europa, säger Malin Bengtsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078