23948sdkhjf

Rickhamre leder efter rafflande regnrace

18-årige Gustav Rickhamre trotsade regn och såphalt underlag på Gelleråsens racingbana, och visade sig vara en vass regnförare. Nu leder han Renault Junior Cup med fyra segrar av fyra möjliga när åtta race återstår.

Karlskoga. Minns ni Gustav Rickhamre, den unge racerföraren som sökte sponsorer genom Leveranstidningen Entreprenad och Motormagasinet, systertidningarna som båda utges av Aller Business förlag? Gustav Rickhamre var favorittippad till Renault Junior Cup och har hittills mer än väl levt upp till förväntningarna. Renault Junior Cup körs runt var tredje helg med ett race på lördagen och ett på söndagen. Helgen den 6 och 7 juni körde Gustav Rickhamre tredje och fjärde racet på Gelleråsen, Sveriges äldsta racingbana utanför Karlskoga. I båda racen intog han snabbt en överlägsen ledning.


Men en regnig bana är något helt annat än en torr bana och det finns bra regnförare och mindre bra. Vilken kategori Gustav Rickhamre tillhörde var oklart innan racet. När regndropparna började falla blev banan mycket hal, eftersom rester från gummidäcken på banan blandat med vatten blir rena såpan.


Gustav Rickhamre körde av i Eje-kurvan på varv åtta. Kurvan är döpt efter tidigare Formel 1 föraren Eje Elgh från Karlskoga.


– Jag hade byggt upp en lucka, men sedan kom regnet. Regnet ökade kraftigt. Det var svårt att bedöma underlaget och därför körde jag av i kurvan, säger han.


– Ingen större skada skedd eftersom jag behöll ledningen. Men bara ett och ett halvt varv från målgång brakade jag rakt fram ut i gruset ännu en gång.


Rickhamre tog sig båda gångerna snabbt ut på banan igen genom att friskt gasa på.Han beräknar att avåkningarna kostade honom fem sekunder per per gång, men han var ändå tidsmässigt snabbast jämfört med konkurrenterna.


Överlägsen seger på lördagen och även på söndagen. Om regnet var orosmomentet på lördagen var växellådan söndagens problem.


– Växellådan krånglade så att jag tvingades växla nere vid roten. Antagligen en synkring som gått sönder. Det såg lätt ut när jag vann men det var nervöst med en låda som skrapade, säger Gustav Rickhamre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062