23948sdkhjf

Snabba ryck med rykande gummi

Mycket ska klaffa när man lägger gummiasfalt— både på asfaltverket och för den som förser läggaren med massor. Men för NCC Roads asfalterare är det en helt vanlig dag på jobbet— bortsett kanske från gummidoften.


Malmö . Sommaren är inte bara jordgubbar och slöa dagar på stranden eller ens pinande störtregn och ettriga mygg. Ett säkert högsommartecken är alla de asfaltens riddare som dyker upp längs sommarvägarna, hårdhudade yrkesarbetare får tillbringa både de hetaste och de blötaste veckorna plågsamt nära rykande het asfalt, och mitt på en motorväg med lastbilar och husvagnsekipage vinande kring öronen.

– Det är nog den tåligaste arbetargruppen, de är aldrig sjuka och kommer alltid till jobbet, säger Per Fagergren när han svänger ut från Sturups flygplats.

Han är arbetschef på NCC Roads Region Syd arbetsområde Skåne och färden styrs mot Yttre Ringleden, där NCC Roads lägger ut gummiasfalt. Arbetet pågår för fullt och asfaltgänget med sin karavan av maskiner hasar sig i sakta mak över det ena körfältet, mitt i rusningstrafiken. Längst fram kör de inlejda lastbilarna. De är utrustade med jättelika “termosar" fyllda med varm gummiasfalt, och måste backa in mot lägg- aren vid exakt rätt tidpunkt.

– Läggaren ska helst inte stanna, och den måste få påfyllning i rätt tid, förklarar Per Fagergren.

Eftersom gummiasfalt inte kan lagras särskilt länge måste logistiken stämma även gentemot asfaltverket.

– Vi måste producera asfalt i samma hastighet som läggaren arbetar, det gör att man bli extra känslig för om verket går sönder, säger Andreas Westerdahl, NCC Roads platschef för asfalteringsjobben på Yttre Ringleden och E6.

Han uppger att verket har stannat 2-3 gånger, men att arbetet ändå förlöpt tämligen friktionsfritt. Läggaren presterar 900 ton per dag och lägger en fyra centimeter tjock och 4,5 meter bred asfaltmatta.

–De hinner ungefär två kilometer per dag, säger Per Fagergren.

Asfaltläggarna är heltidsanställda men säsongen kort och de måste därför jobba in åtta månaders vintertorka under en intensiv sommar. Det blir långa arbetspass för mannarna med elva timmar långa arbetsdagar måndag-torsdag och en mer normal åttatimmarsfredag.

– Vi har två asfaltgäng som får turas om på arbetsplatserna, i dag är de här killarna på Yttre Ringleden och det andra gänget är ute på ett annat jobb i Skåne, säger Per Fagergren.

Men just det här jobbet är alltså inte vilket asfaltjobb som helst. En snabb blick skvallrar om att gummiasfalten trots allt är av ett lite annorlunda slag.

– Ytan är lite grynigare och helt matt, det är gummit som gör att den inte glänser, säger Per Fagergren.

Den som inte ser skillnaden kan använda näsan.

– Det luktar mycket mer, annars är det ungefär som en vanlig ABS-massa, kommenterar skridoperatören Per Randolfson medan läggaren tuffar på in mot Malmö.

NCC Roads har fyra man igång på asfaltverket, 6-8 inhyrda lastbilar som kör i skytteltrafik med varm asfalt och sex man i asfaltgänget med 1-2 läggare och 2-4 vältar beroende på dagsbehovet. En platschef ingår också i gruppen.

– Vi har två Dynapac åttahjulsläggare, vältarna är också Dynapac, vi har en CC232 och en 422, säger Per Fagergren.

För säkerhets skull har man ytterligare en stor vält i reserv.

– Totalt har vi nio stycken, det är alltid någon som havererar, därför behåller vi en del äldre maskiner, kommenterar Per Fagergren.

Lastbilarna fyller på asfalt vid NCC Roads asfaltverk i Malmö, NCC Roads tillverkar asfalten, men Svevia sköter blandningen av gummipulver och bindemedel.

– De har gjort jobbet tidigare och har ett blandningsverk, kommenterar Per Fagergren.

Varje lastbil rymmer cirka 32 ton och antalet lass per dag är cirka 20, vilket innebär cirka 640 ton asfalt.

– Fast de sista dagarna kommer det att bli mer, uppåt 30-35, det vill säga 900- 1 200 ton per dag, kommenterar Per Fagergren.

Det är inte helt lätt att få tag på lastbilar under högsäsongen, helst vill man hyra in ekipage med värmeisolerade tankar, men det finns inte alltid att få tag på.

– Vi har fått ta in en del “grusabilar" med enklare isolering, men det går bra det med.

Tillverkningsprocessen skiljer sig något från traditionell asfalttillverkning och ute på vägen är det lite tajtare tidscheman, men för övrigt samma rutiner som vid en reguljär asfaltering.

– Teoretiskt skulle vi kunna ha ett lite högre tempo om det inte var gummiasfalt vi lade ut, vid vanlig asfaltering släpper vi dessutom på trafiken samma kväll, men gummiasfalten låter vi ligga över natten, vi kan inte heller fräsa rillor samma dag, det blir för segt och degigt, säger Per Fagergren.

Förutom gummiasfaltering har truppen en hel del andra uppgifter att utföra under sommaren. Rillor ska fräsas i vägbanan, E6 mellan Malmö och Vellinge ska förses med 11-12 kilometer ny dränering, man ska också lägga in 20-25 millimeter breda gummifogar vid broarna för att ytterligare kunna motverka sprickor när länkplattorna rör sig, ett uppdrag som dock visade sig vara oförenligt med julihettan.

– Vi skulle såga oss ner 24 centimeter till cementgruslagret, men då vällde betongen ut och nöp ihop sågklingan, säger Per Fagergren.

Betongen expanderade helt enkelt i värmen så att det inte gick att såga.

– Vi fick avbryta och får ta det i höst, säger Per Fagergren.

Men innan dess är det asfaltering som gäller, och det solstekta gänget fortsätter sin långsamma resa in mot stan, med en hastighet på 4-6 meter per minut närmar sig ledigheten trots allt med stormsteg.

Fotnot: Läs mer om gummiasfalten här (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078