23948sdkhjf

Mirakelkur för slitna betongvägar?

Betong i vägkroppen är en stark men rörlig grund, och har man inte tänkt sig för kan vägen spricka både snabbt och okontrollerat när temperaturen växlar. Därför testar Vägverket att lägga “självläkande" gummiasfalt på spruckna vägar, i hopp om att slippa sprickor i förtid.
Malmö . Gummiasfalteringen på Yttre Ringleden i Malmö är en del i ett treårigt projekt som initierats av Vägverket. Produkten är tämligen ny i Sverige, men den har använts i decennier i USA. Inom ramen för Vägverkets projekt testas nu gummiasfalten, bland annat på flera skånska vägsträckor. Man började med en reguljärt asfalterad stump av Yttre Ringleden och en ren betongsträcka på E6 mellan Malmö och Vellinge, en väg som byggdes 1972 och som började bli sliten.

– Men det är dyrt att göra om en betongväg, därför ville man se om det går att skjuta fram tidpunkten för det stora underhållet genom att lägga på gummiasfalt, för att på så sätt göra det lättare för vägen att självläka, kommenterar Per Fagergren, arbetschef på NCC Roads Region Syd arbetsområde Skåne.

Syftet är att testa gummiasfalt på utsatta sträckor, och hypotesen är att gummiasfalten ska vara mer flexibel än vanlig asfalt, men för övrigt uppfylla alla kvalitetskrav.

– Den ska tåla samma belastning av både tunga fordon och dubbdäck, men samtidigt kunna “ta" vissa rörelser i vägkroppen, säger Per Fagergren.

Sträckan som NCC Roads gummiasfalterar när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är inte särskilt gammal, Yttre Ringleden byggdes år 2000, men just denna del är redan mycket sliten.

– Det borde egentligen inte krävas underhållsåtgärder förrän tidigast om fem år, men den har fått riktigt “räliga" sprickor, säger Per Fagergren.

Han förklarar att just denna sträcka är byggd på cementstabiliserat grus.

– Det blir en mycket klen betong om man jämför med den betong som används i till exempel broar.

Betong används i vägar för att göra konstruktionen starkare, men ofta läggs bara ett tunt asfaltlager ovanpå, och vidtas inte åtgärder för att motverka att reflektionssprickor uppstår när betongen rör sig kommer de enligt Per Fagergren som ett brev på posten.

– När cementgruslagret härdar spricker vägen lite var den vill om man inte sågat upp den, det leder till okontrollerade reflektionssprickor i sicksack och vägen blir svår att underhålla.

Per Fagergren konstaterar att det inte var så lyckat att bygga en del av Yttre Ringleden med cementbundet grus som bas i stället för att till exempel lägga ett grusbitumenlager eller göra en betongöverbyggnad.

– De delar som lades med grusbitumen har inte alls de här problemen med sprickor, det blir en olycklig kombination där man lägger cementbundet grus med två gruslager och två lager asfalt, det används ofta i länder med dåligt stenmaterial men i Sverige har vi utmärkt sten, till och med i Skåne.

Per Fagergren tror i och för sig att det borde gå att använda sig av cementbundet grus när man bygger vägar.

– Men då bör man nog lägga ett tredje lager asfalt och “förspräcka" vägen genom att såga upp den var femte till åttonde meter, utan uppsågning spricker vägen okontrollerat var 13:e-14:e meter.

För att råda bot på sprickbildningen ska NCC Roads nu lägga ett tredje asfaltlager ovanpå cementgruslagret, och detta lager ska alltså bestå av gummiasfalt.

– Det är ogörligt att såga i efterhand och tanken är att gummiasfalten ska ta temperaturspänningarna bättre.

Hoppet står till att gummiasfalten ska hänga med bättre när “betongplattan" under den befintliga asfalten rör sig.

– Då tar det längre tid innan det blir sprickor igen, och asfalten får nästan en självläkande förmåga, säger Per Fagergren.

NCC Roads gjorde ett stort gummiasfaltjobb åt Vägverket redan i fjol somras. Denna sommar är det dags att knyta ihop delsträckan Malmö-Vellinge och stumparna på Yttre Ringleden.

Totalt ska man gummiasfaltera närmare 17 kilometer, det innebär dels att lägga gummiasfalt på rena betongsträckor, dels att lägga gummiasfalt på befintlig asfalt som i sin tur vilar på betong.

– Det är en ovanligt stor upphandling med 425 000-430 000 kvadratmeter som vi lägger totalt på Yttre Ringleden och E6, säger Per Fagergren. Asfaltlagret blir cirka fyra centimeter tjockt och totalt lägger man ut 40 000 ton asfalt, varav 27 000-28 000 ton är gummiasfalt.

Övrig asfalt läggs på vägrenen, som inte är byggd på cementgrus.

Jobbet påbörjades den 8 maj, och själva asfalteringen kom igång i den 11 juni. Den 10 juli är slutdatum, och när Leveranstidningen Entreprenad träffar Per Fagergren är det bra precis en vecka kvar till det hägrande sommarlovet.

– Vägverket är mycket nöjda även om det återstår ett par år av projektet, det finns en hel del gamla betongvägar som man enkelt kan asfaltera över med gummiasfalt, svarar han på frågan om gummiasfalten motsvarat förväntningarna.

Han tillfogar att det fortfarande återstår att se hur gummiasfalt kan användas för att uppnå tystare beläggningar.

– Det är inte bevisat ännu, men det finns indikationer på att gummiasfalt är 1-2 decibel tystare än vanlig asfalt.

Per Fagergren ser gummiasfalten som en nischprodukt som kan göra stor nytta, till exempel kring storstäderna.

– Där finns många objekt som lämpar sig för gummiasfalt, det finns också ett stort antal äldre betongvägar som kan leva längre med gummiasfalt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078