23948sdkhjf

Hånad olja fyller 25 år

Konkurrenterna skrattade när Panolin baserade sin nya hydraulvätska på den dyrare mättade estern. Det schweiziska företaget såg i stället basen till en miljögodkänd olja som fungerar lika bra som mineralolja och som bara behöver fyllas på en enda gång.
Stefan Kihlgren ser omåttligt nöjd ut i Panolins monter på Elmia Wood. Han är blivande vd på det dotterbolaget Panolin Scandinavia AB och konstaterar att företagets stora produkt Panolin HLP Synt, nu kan fira 25 år.

– Konkurrenterna garvade åt Panolin, men det blev en framgång för oss säger Stefan Kihlgren.
Produkten föddes för 25 år sedan när schweiziska Panolin fick en förfrågan från en kund som skulle arbeta i en mycket känslig miljö, inga läckage fick förekomma och oljan måste vara biologiskt nedbrytbar men måste ändå kunna gå i många timmar. Panolin tog då fram en hydraulvätska med en mättad ester som bas, och efter en del tester insåg man att oljan hade ytterligare en fördel.
– Den behöver aldrig bytas, konstaterar Stefan Kihlgren med ett stort leende.
Panolin fortsatte jobba med sin mättade ester, medan konkurrenterna körde på med mineraloljor. När sedan miljöboomen fick fart och allt fler efterlyste miljövänliga oljor hoppade många tillverkare på tåget, men valde bort den dyrare mättade estern som dessutom kräver mer arbete att framställa, och använde i stället rapsolja eller omättade estrar.

Kladd
– Men med de baserna blir det problem, det blir kladd, haverier och hydraulsystemet fungerar sämre, säger Stefan Kihlgren.
Många gick därför tillbaka till mineraloljorna, och kunde därmed kyssa miljögodkännandet farväl. Men för Panolins del flöt det på bra, förklarar Stefan Kihlgren, som ger den mättade estern äran för företagets framgångar.
- Oljan är biologiskt nedbrytbar, av alla hydraulvätsketillverkare har vi fått flest miljögodkännanden i världen, nästan alla hydraulsystemtillverkare godkänner vår olja, den fungerar lika bra som mineralolja och den behöver aldrig bytas och blir därför billigare i längden trots att den är dyrare att framställa, sammanfattar Stefan Kihlgren.
Han uppger att oljan tekniskt sett inte bara är lika bra som mineralolja, i vissa fall klår den faktiskt sin miljöfarligare konkurrent.
– Den har bättre oxidationsförmåga, bättre smörjfilmskapacitet och man behöver bara fylla på olja en enda gång.

Intresset ökar
Panolin Scandinavia AB grundades för fem år sedan, och är ett dotterbolag till schweiziska Panolin. Produkterna har dock sålts via agenturer i Sverige sedan tidigt 1990-tal.
Panolins hydraulvätskor kan användas i maskiner av alla möjliga slag, produkten lämpar sig för anläggningsmaskiner, skogsmaskiner, industriella applikationer, sjöfart och allehanda hydraulsystem, lovar Stefan Kihlgren, som uppger att han ser ett ständigt ökande intresse för produkten.
– När det blir nedgång för maskintillverkarna blir det nedgång för oss, men vi ser ändå att intresset för vår produkt bara fortsätter att öka. Både Caterpillar och Volvo använder våra oljor även om de sätter sina egna namn på dem, och Peab har bestämt sig för att ha vår olja i alla sina maskiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062