23948sdkhjf

Hesselberg tar över Komatsu

Hesselberg Maskin AB tar över Komatsu-agenturen i Sverige och målet är högt ställt— att bli nummer tre på den svenska marknaden efter Volvo och Caterpillar.

Komatsus anläggningsmaskiner har i några års tid sålts i Sverige av Komatsus eget bolag Komatsu Swelog. De renodlar nu verksamheten, och koncentrerar sig på att sälja koncernens skogsmaskiner. Uppdraget att ta över både försäljning, service- och reservdelsförsörjningen av Komatsu anläggningsmaskiner i Sverige gick därför till Hesselberg Maskin AB, som ägs av AS Sigurd Hesselberg, som innehaft den norska agenturen för Komatsu sedan 1974.


- Hesselberg har gjort ett bra jobb med att utveckla Komatsus verksamhet i Norge, kommenterar Lars Häggström, blivande vd på Hesselberg Maskin AB och i dag vd för Sandvik Mining and Construction Sverige AB.


Lars Häggström uppger att svenska Hesselberg, som tar över den första november, kommer att kopiera många av de norska metoderna, och att de två bolagen ska dra nytta av närheten till varandra.


- Vi kommer att jobba efter de principer man haft i Norge, till exempel när det gäller hur man hanterar begagnade maskiner, vi kan dessutom till exempel utnyttja varandras lager för reservdelar.


Hesselberg Maskin AB kommer att anställa en del av den personal som i dag jobbar för Komatsu Swelog.


- Vi börjar med en hård kärna, och växer sedan efterhand, säger Lars Häggström


Personalstyrkan kommer att bli mindre än den är i dag.


- Det är en anpassning till marknaden som den ser ut i dag, säger Lars Häggström.


Hesselberg kommer att dela in landet i tre delar. I södra och mellersta Sverige ska företaget ha egna mekaniker och verkstäder, i de nordligare delarna kommer man att att fortsätta samarbeta med Komatsu Swelogs verkstäder. Två regionkontor ska upprättas, ett i Stockholm och ett i Göteborg.


Hur kommer Komatsus kunder att märka att Hesselberg tagit över?


- De kommer att märka att vi är ett mycket utåtriktat företag som jobbar för att tillhandahålla en högkvalitativ produkt men lika mycket med de mjuka värdena, säger Lars Häggström.


Ingen kommer att få längre till verkstaden eller få sämre service lovar han.


- Det blir snarare en förbättring.


För egen del ser Lars Häggström steget från Sandvik Mining and Construction till Hesselberg som en utmaning.


- Jag går från att jobba på det ledande företaget till en bransch som domineras av Volvo och där Caterpillar är tvåa, det blir spännande att slåss om tredjeplatsen.


Målet är just så högt satt, att närma sig Volvo och Caterpillar och lägga övriga maskinmärken bakom sig.


- Vårt mål är att successivt växa och sedan bli erkända som nummer tre på den svenska marknaden, säger Lars Häggström.


För att kunna bli en klar trea ska man försöka ge kunderna det de verkligen behöver, säger han.


- Vår styrka är ett starkt varumärke och en oerhört motiverad personal, vi vill sätta oss in i kundernas arbetsvillkor för att kunna hjälpa dem att utveckla sin verksamhet.


Han tillstår att det inte blir lätt att ta fler marknadsandelar.


- Det är är en mödosam plan att genomföra och vi kommer inte att lyckas över en natt. Men gör en uppföljning i april så får ni se hur långt vi har kommit!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064