23948sdkhjf

SBMI hoppas på havssand

När tillgången på naturgrus stryps måste man hitta andra material. I grannländerna utvinner man rund och fin havssand, och SBMI hoppas att även svenska företag ska kunna utnyttja denna resurs.
Havssand är en mäktig resurs, den utvinns i både Danmark, Polen, Baltikum och Finland och det finns ingen anledning till varför man inte skulle kunna utnyttja resurserna även i Sverige. Det anser Björn Strokirk, vd på branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI.

– För att få en rationell materialförsörjning måste man vända på alla stenar, havssand fungerar bra, det finns i stora mängder och utvinningen skadar inte naturen långsiktigt, sammanfattar han.

Han uppger att havssanden håller god kvalitet, med jämn kornkurva och fina korn och anger att havssanden skulle kunna ersätta en del av naturgruset, till exempel vid betongtillverkning.

– NCC importerar havssand med mycket goda resultat, men vi skulle kunna utvinna havssanden här i stället säger Björn Strokirk.

Han anser att det finns många områden som lämpar sig för utvinning av havssand även i Sverige, till exempel Marakallen i Bottenviken, Hoburgs Bank, området norr om Öland, området nordväst om Hallands Väderö och Fladen.

– Som jag ser det är det övergripande målet att vi ska ha en rationell materialförsörjning , man kan inte välja bort en sak innan man, som Toyota, frågat sig tre gånger "varför", säger Björn Strokirk.

Han uppmanar därför företagen att titta lite närmare på möjligheterna att utvinna havssand.

– Det uppfattas nog som krångligt och byråkratiskt svårt, många tror att det områdena kommer att klassas som Natura 2000-område.

Men frågan är hur stor kunskap våra myndigheter har om hur långvariga skadorna blir. Processen påverkar naturligtvis miljön, men Björn Strokirk hävdar att naturen repar sig tämligen snabbt i andra länder där utvinning sker.

– Jag är helt övertygad om att man skulle kunna utvinna havssand med små och kortvariga skador på naturen. Det går ju inte heller att rimligen påstå det ger grundvattenproblem.

Han hoppas att någon tar chansen och att myndigheterna ger sitt godkännande.

– Min utgångspunkt är att samhället bör sträva efter en rationell materialförsörjning och väga alla faktorer på ett öppet och transparent sätt, sätta ett pris på de olika värdena och göra en helhetskalkyl så att man kan rätt värdera miljökostnaderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063