23948sdkhjf

Svevia slår tillbaka mot kelgrisryktet

Svevia är lika konkurrensutsatt som övriga företag på marknaden och spelar enligt samma regler. Det uppger Svevias informationschef Charlotte Sandström i en färsk kommentar till de kritiska svaren på Leveranstidningen Entreprenads webbfråga.
Bland svaren på frågan "Har du drabbats av osund konkurrens från offentlig verksamhet?" uttrycktes tvivel om att Svevia var lika konkurrensutsatt som andra företag.

– Vi drivs på lika villkor – med höga avkastningskrav – som våra privata konkurrenter, hävdar Charlotte Sandström med eftertryck.

Hon betonar också att det inte finns någon grund för misstanken att Svevias vinster går att flytta.

– Vår ambition är att vara ett lönsamt och kostnadseffektivt företag som levererar så mycket väg och infrastruktur för pengarna som möjligt. Vi ska vara ett föredöme och ett långsiktigt värdeskapande företag, enligt vår ägare, staten. 40 procent av företagen som svarade ansåg sig drabbade av osund konkurrens flera gånger från offentlig verksamhet.

Vad beror det på, tror du?

– Jag tror det kan vara vår historik som en affärsenhet inom Vägverket. Tidigare var det otydligt när vi vann ett uppdrag. Då trodde våra konkurrenter att vi premierades därför att vi ingick i samma organisation. Vi upplevde nog att det snarare var tvärtom. Det var också för att främja konkurrensneutraliteten som regeringen valde att bolagisera Vägverket Produktion. Nu är vi ett statligt aktiebolag och följer reglerna enligt aktiebolagslagen. Staten har höga avkastningskrav på oss, säger Charlotte Sandström.

– I och med att vi blev Svevia har vi fått en tydligare roll på marknaden. Tidigare, då Vägverket Produktion var en affärsenhet inom Vägverket, var Vägverket både vår kund och ägare. Vi hade inga fördelar då heller utan Vägverket Produktion har verkat under bolagsliknande former vilket har inneburit att vår verksamhet har varit fullt konkurrensutsatt under de senaste tio åren.

– Svevia har blivit som exempelvis Vattenfall, säger Charlotte Sandström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112