23948sdkhjf

Prisbelönt hantering av hydraulolja

Peter Larsson, mekaniker från Kiruna och sysselsatt vid tunnelbygget Norra Länken, blev första mottagare av Vägverkets miljöpris på 25 000 kronor.


Peter Larsson, som till vardags hör hemma på Veidekke, fick utmärkelsen för en enkel och kostnadseffektiv lösning med ett slutet system för påfyllning av hydraulolja i tunga maskiner.

Juryn uppskattar speciellt att förslaget ger flera miljövinster. Exempelvis säger juryn i sin motivering: "Genom att använda ett slutet system med snabbkopplingar vid påfyllning av hydraulolja och genom att beställa på bulk, som går i retur tomma, undviker man slattar som annars blir kvar i plastdunkarna vid manuell påfyllning. Risken för spill minskar och mindre mängd avfall uppstår eftersom man inte använder platsdunkar."

– Det här kom som en överraskning! Jag har tänkt länge på denna förbättring, men först nu blev det verklighet. Att jag kunnat utveckla min idé beror på att jag fått god respons på arbetsplatsen. Jag har fått ägna tid åt att utveckla idén på jobbet, säger en glad Peter Larsson.

Priset delades ut av Vägverkets Björn Terstad, projektchef för stora projekt.

– Syftet med miljöpriset är att engagera entreprenörens medarbetare som i sitt dagliga arbete kan upptäcka förbättringar som kan leda till att belastningen på miljön minskar. Det är speciellt viktigt vid ett projekt som Norra Länken som dels ligger mitt i staden och dels i hela sin längd sträcker sig genom Nationalstadsparken. Vi belönar därför innovativa och kreativa förslag.

Det här är första gången priset delas ut och är tänkt att delas ut två gånger om året. Juryn har vid sin bedömning framför allt tittat på kriterier som miljövinst, generell tillämpning, genomförbarhet, besparing och energieffektivitet. Totalt fanns 16 bidrag att ta ställning till, varav fem gick till en finalrunda med stor internationell spridning.

De fem finalisterna kom från tyska Bilfinger Berger, Oden (som ägs av österrikiska Strabag), norska Veidekke (två bidrag) och skånska Peab.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079