23948sdkhjf

Få oroliga i farlig bransch

Knappt hälften svarar att de följer reglerna för hur maskiner ska användas. En som inte tummar på skyddet är maskinentreprenören Per Lindqvist på Värmdö. En gång var han nära att klämma ihjäl en människa.

Leveranstidningen Entreprenad frågade på webben: Oroas du av att felanvända maskiner kan leda till olyckor? Knappt hälften svarade att vi följer reglerna. Något färre känner oro eftersom säkerhet kan kosta tid. Ungefär var femte svarande ställde faktiskt frågan: Vaddå, finns det regler?


- Visst finns det plantor som sitter i maskinerna. Jag har kört maskin i 30 år och anser mig kunna behärska det. Jag brukar kolla på gällande regler så att jag följer rätt tillvägagångsätt. Det är viktigt. En grävmaskin som arbetar bland människor är livsfarlig. Du skulle inte känna om du körde över en människa, säger Per Lindqvist, förare av en bandburen Cat på 15 ton.


- Som maskinentreprenör måste du alltid utgå från att andra människor inte förstår att maskinen är så farlig som den är.


Har du råkat ut för någon incident?


- Ja, en gång gick en kille mellan maskinen och en lastbil. Jag satt i grävaren och en kille satt på lastbilens flak och pekade vad jag skulle göra. Jag hade fullt upp med att följa med. Som tur var hade jag fönstret öppet och hörde någon som kved. Killen hade klämts fast mellan lastbilens bak och skopans framdel. Killen hade kluvits mitt i tu om jag kört skopan åt fel håll, säger Per Lindqvist


- Det värsta jag hört från kollegor är en pappa som tog med sig sin son till jobbet. Sonen skulle jobba som lärling. Det blev lunchdags och pappan gick in till de andra i arbetsboden. Sonen ville vara ute i solen, la sig bakom en fälld timmerstock och somnade. Pappan kom ut efter maten och satte skopan i trädet utan att titta bakom. Det var inte mycket var kvar av sonen när han lyfte upp skopan.


Brodins Entreprenad i Sandviken med pappa Kjell Brodin och sonen Stefan är inte oroliga och följer reglerna.


- Mycket handlar om sunt förnuft och om att hålla sig à jour. Jag arbetar mest i en grävlastare med tele och el hela dagarna och det kan ha sina avigsidor. Jag kör framåt men arbetar bakåt så det är en del framför man inte ser.


- Men inget allvarligare har hänt på 46 år och det kan man ju vara glad över.


Ensamföretagaren Björn Vesterberg på Björns Grävtjänst i Umeå ser inget problem i maskinregler.


- Jag tar del av nya säkerhetsföreskrifter och är inte orolig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062