23948sdkhjf

Förarlös framtid

En hybriddriven grävmaskin som i praktiken ska kunna arbeta utan förare kommer, enligt visionärerna på Doosan, att stå klar för produktion 2018.

Redan i dag kan många maskinrörelser utföras automatiskt, men Doosan räknar med att redan 2018 ha hunnit ett steg längre, nämligen att framtidens grävmaskin ska kunna utföra kompletta grävarbeten med hjälp av data som lagras i maskinens minne.


I grunden är dock företagets konceptmaskin CX Eco Transformer en väldesignad, tekniskt avancerad produkt som med sin hybriddrift ska resultera i såväl minskad miljöbelastning som ökad produktivitet och inte minst kraftigt förbättrad förarmiljö.


De traditionella larvbanden har bytts ut mot fyra separat upphängda bandvagnar med egna motorer och försedda med kulleder för att kunna vridas i alla tänkbara riktningar. Det underlättar förflyttning, även i mycket kuperad terräng, men ökar också stabiliteten vid grävning. Givetvis är bandvagnen också breddbar samtidigt som hytten kan höjas när så behövs. Larvbanden är konstruerade av slitstarkt gummi som bland annat ska minska skadorna på marken.


En enkel, men väsentlig detalj är att exempelvis hydraulslangarna är inbyggda i bom och sticka.


Föraren tar sig in i hytten genom en skjutdörr som är helt genomskinlig och i likhet med hyttens övriga sidor och tak automatiskt anpassar sig till solljuset, som polariserande glasögon. Stolen är upphängd på ett sätt som gör att föraren i praktiken ska kunna sitta still även när maskinen framförs i ojämn terräng.


De traditionella styrspakarna har ersatts av multifunktionskontroller som integrerats i förarsätet. Delar av informationen visas på en platta, monterad längst fram på höger armstöd. Andra uppgifter visas på vindrutans högra sida. Sammantaget ska alla funktioner och all information vara lätt tillgängliga för föraren utan onödiga vridningar av vare sig armar eller huvud.


Förarens arbete underlättas också av att hytten kan skjutas framåt, vilket är av stor betydelse exempelvis vid djupgrävning eller när maskinen just passerar ett krön och börjar röra sig neråt. Även motvikten kan skjutas ut, vilket ökar stabiliteten och därmed bidrar till en betydligt säkrare arbetsplats.


Inte minst vid arbeten där det rör sig människor eller fordon och där rörelsefriheten är begränsad underlättas förarens arbete av sensorer som noterar om något föremål kommer för nära maskinens sidor eller bakdel.


Framåt finns en scanner som läser av terrängen framför maskinen. Informationen lagras och kan sedan användas, tillsammans med uppgifter om det färdiga resultatet, för att exempelvis kunna utnyttjas om maskinen används utan förare.


Maskinen var en av de totalt 15 innovationer som tilldelades Best of the Best Award när Red Dot sign Award nyligen delades ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078