23948sdkhjf

Det går som på räls

Tomas Sandgren tvekade inte, varken när det gällde att köpa Kirunas allra första teleskoplastare eller att vara den förste att beställa en specialbyggd höglyftare som kan gå på räls.


Kiruna . Tomas Sandgren övervägde saken noga, men när chansen kom vågade han ta den, både för 20 år sedan när han startade sitt företag och i våras när han beslutade sig för att skaffa en spårburen teleskoplastare.
- Det är den första höglyftaren på räls, säger han.
Hans företag heter Tomas Sandgren Maskin AB och som namnet antyder är han ensam ägare. Det föddes i december 1989 och maskinparken består i dag av tre hjullastare (Volvo V70), en lastbil samt tre höglyftare: två Manitou och en JCB.
Firman åtar sig mycket byggjobb, just nu lyfter man till exempel gjutformar i Aitikgruvan i Gällivare. De största beställarna är dock Banverket, både på den svenska och den finska sidan.
- Finska Banverket sköter underhållet på Malmbanan och jag kör mycket åt dem, vi lyfter reparatörer i en personkorg när de ska repa kontaktledningar, dra kablar och göra service, förklarar Tomas Sandgren.
Det var järnvägsuppdragen som nyligen ledde fram till den spektakulära investeringen i en spårburen höglyftare från Manitou.
- Svenska Banverket frågade efter om jag inte kunde skaffa en spårburen maskin, vi diskuterade det länge och när jag tänkt på det i ett års tid tänkte jag att det nog var dags att fixa det, säger Tomas Sandgren.
Han har tidigare använt sig av en reguljär höglyftare vid rälsjobben. Men enligt de regler som finns får man inte köra gummihjul på räls och det begränsade helt enkelt vad som var möjligt att utföra med en maskin. Nu fick det bli en helt ny lösning.

Driver med rälshjulen
Tomas Sandgren bytte till att börja med in sin gamla teleskoplastare mot en nyare, en fyrhjulsdriven Manitou MRT 1850 som lyfter nästan 18 meter och når 15,2 meter. Återförsäljaren EMS lät sedan Nyströms Mekaniska i Stockholm bygga om maskinen så att den skulle kunna gå på räls. Eftersom det aldrig tidigare gjorts tog det lite tid att få allt precis rätt.
- I vanliga fall kan man driva med gummihjulen, men det gick inte på den här maskinen eftersom den var för bred, hjulen hamnade utanför, säger Tomas Sandgren.
Detta upptäckte man förstås inte förrän det var för sent, och det var bara att riva upp och göra om.
- Nyströms Mekaniska kom på en lösning och nu driver den med de främre rälshjulen i stället, säger Tomas Sandgren.
Maskinen har därför små rälshjul bak och större, drivande, fram. Den är också utrustad med backkameror både fram och bak.
- När man lyfter upp bommen ser man inget i backspegeln, säger Tomas Sandgren.
Det underlättar dessutom att ha kamera när man ska ta sig upp på rälsen.
- Det blir lättare att se hur man lägger hjulen på rälsen, säger Tomas Sandgren.

Däcken glider
Det är inte helt lätt att manövrera en höglyftare på räls.
- Lite vana ska man nog ha och i början är det lätt att känna sig klumpig. Det är en konst att komma på rälsen, särskilt som däcken glider omkring konstaterar Tomas Sandgren.
I normalfallet stängs all ström av längs de järnvägssträckor som ska underhållas. För säkerhets skull, och på beställarens begäran, är maskinen ändå utrustad med en lyftspärr.
- Det går att spärra maskinen med en nyckel så att det varken går att lyfta eller att svänga, säger Tomas Sandgren.
Banverket har också besiktat maskinen, för att säkerställa att den uppfyller alla krav på säkerhet och kapacitet. Maskinen kan också utrustas med olika sorters tillbehör.
- Det är inte bara personkorg, det kan vara till exempel gafflar, skopa, och en kranarm med hydraulisk vinsch som gör det hela till lite av en mobilkran säger Tomas Sandgren.

Mycket jobb
Teleskoplastaren, som kostar cirka 1,6 miljoner kronor i originalutförande, gick loss på totalt två miljoner med spårdrift. En bra investering tycker Tomas Sandgren.
- Nog kommer det att löna sig, jag bytte ju dessutom in en maskin.
De tekniska svårigheterna försenade processen något, men Tomas Sandgren var tålmodig.
- Det tog tre månader men jag hade inte bråttom.
Maskinen levererades i somras och har haft fullt upp sedan dess. Nästa rälsjobb i turordningen är lokalt i Kiruna där man ska utföra spårjobb inne på LKAB:s område.
Men Manitoun står inte overksam i väntan på spåruppdrag. Tomas Sandgren utnyttjar maskinerna fullt ut så efter en full arbetsdag i Gällivare tar han sin spårburna Manitou, fäller upp rälshjulen och drar ut på stan i Kiruna för att sätta upp julbelysning.
- Det blir bara några timmar, ler han.

Runtomsvängande
Höglyftare är alltså företagets signum, och faktiskt anledningen till att det alls föddes 1989. Tomas Sandgren, som vid den tiden arbetade som lastbilsförare i den numera stängda Viscariagruvan, fick reda på att BPA sökte efter teleskoplastare med vidhängande förare att hyra in.
- Det fanns inga höglyftare här på den tiden så jag köpte en JCB och började köra, minns Tomas Sandgren.
Han tvekade inte särskilt inför att ta steget, satsa pengar och starta eget.
- Jag var less på att köra lastbil och eftersom farsan hade eget åkeri blev det lätt att starta eget.
Höglyftare blev hans kännetecken, men det dröjde innan den allra första JCB:n fick sällskap. Först 2005 kom teleskoplastare nummer två, en Manitou.
- Den var runtomsvängande och det kändes som en helt annan maskin, den var smidigare och det blev lättare att uppfylla beställarnas krav så jag kunde hitta fler arbetsområden, säger Tomas Sandgren.

Lyckad satsning
Han arbetade helt på egen hand i tio år, sedan tog han in den första anställde. I dag har Tomas Sandgren en personalstyrka på tre man och han förutser mycket jobb framöver, inte minst med tanke på den stora stadsflytten när Kiruna måste maka på sig lite när LKAB-gruvan gör delar av stan osäker.
- Vi tror ju att det kommer att bli jobb när hus ska flyttas och hus ska rivas, det kan också bli en hel del tak som ska göras om och då kan vi lyfta upp tegel och göra andra arbeten, säger Tomas Sandgren.
Han konstaterar att han valde rätt när han satsade på höglyftaren för 20 år sedan.
- Ja, jag har ju hållit på sedan dess!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078