23948sdkhjf

Lastbilar som går på el

Redan om några år kan eldrivna lastbilar som kör långt vara en verklighet i Sverige. Problemet med tunga batterier ska lösas genom att försörja fordonet med el på samma sätt som eldrivna tåg— genom en elledning som löper längs vägen.

Harry Frank, professor vid Mälardalens högskola i Västerås tillika ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin, har fått 100 000 kronor ur Vägverkets Jubileumsfond för att ta reda på hur man ska kunna använda el som drivmedel för långväga godstransporter på väg. Poängen med att köra på el är dels att minska utsläppen från fossila bränslen, dels att kunna krama ut mer energi genom att öka motorns verkningsgrad, Harry Frank konstaterar att förbränningsmotorer har en betydligt lägre verkningsgrad än elmotorns 95 procent.


Enligt Harry Frank är eldrivna lastbilar ett fullt realistiskt sätt att frakta gods. Tekniken finns redan, bland annat finns det eldrivna bussar. Nu återstår att ta reda på hur det ska genomföras och Harry Frank anser att Sverige en unik möjlighet att elektrifiera vägarna tack vare stora företag som Scania, Volvo Lastvagnar, ABB, Vattenfall med flera, Han uppger också att flera stora beställare, till exempel Coop och Ica, är villiga att vara med och testa möjligheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172