23948sdkhjf

Skippa giftet och tänk på tanken

Håll tanken ren och fri från fritt vatten. Det är enda sättet att slippa så kallade dieselbakterier. Det hävdar Svenska Petroleuminstitutet, SPI, som varnar för att hälla gift i tanken för att få bukt med de slemmiga organismerna.
Stockholm. I takt med klimatansträngningarna läggs allt mer fokus på att minska användandet av fossila bränslen. Att blanda upp dieselbränslet med förnybara komponenter, kallat FAME (fettsyrametylestrar, till exempel rapsmetylester), är ett sätt att försöka minska utsläppen. I Sverige har det varit tillåtet att blanda i FAME i dieseln sedan 2006, men vissa hävdar att denna nya produkt medför problem. Ett uppges vara så kallade "dieselbakterier", mikroskopiska organismer som förökar sig snabb takt och till slut bildar stora slemmiga klumpar som proppar igen filter och får motorn att fungera sämre. Men Ebba Tamm, produkt- och miljöexpert på SPI, hävdar att problemet inte har med biodiesel eller FAME att göra.

– Vi införde FAME i dieseln 2006, men problemet har funnits långt tidigare, mikroberna gillar diesel medan de till exempel inte alls trivs i bensin, säger hon.

De så kallade bakterierna är egentligen mikroorganismer. När dieseln lämnar raffinaderiet är den steril och helt mikrobfri. Mikroorganismerna finns dock i luften och kan lätt leta sig fram till dieseln. De lever gott på kolet i bränslet men för att kunna föröka sig behöver de fritt vatten. Och eftersom FAME håller vatten lite bättre än vad diesel gör är den lite känsligare för mikrobtillväxt. Risken finns alltså att den som använder diesel eller diesel med FAME kan få en otrevlig överraskning om tanken inte hålls fri från kondens eller annat fritt vatten.

Resistens

Det finns en rad medel som man kan tillsätta i tanken och som uppges lösa problemet. SPI rekommenderar dock inte att man använder sig av dessa växtgifter, så kallade biocider.

– Biocider är en "quick fix" när man inte ens vet om man har bekymmer eller inte, det är ett vattenlösligt gift och även om biocidern tar bort symptomen löser den inte problemet, det dödar kräken men döda kräk proppar igen filtren lika mycket som levande, säger Ebba Tamm.

Hon ser heller ingen anledning till att ständigt "medicinera" för att slippa mikroberna.

– Risken finns att kräken blir resistenta, de har en enastående förmåga att mutera.

Garantierna gäller inte

Att använda gifter "för säkerhets skull" rekommenderar hon inte heller.

– Möjligen skulle man kunna använda en liten dos en enda gång, när man precis rengjort tanken.

Hennes främsta råd är dock att avstå helt och hållet .

– Motorgarantierna upphör att gälla om man häller i annat än det bränsle motorn är gjord för.

Huruvida biocider skadar motorerna vet hon inte.

– Det är inte vår paradgren men vi brukar säga att i bästa fall så gör de ingen skada, konstaterar Ebba Tamm.

Hon manar entreprenörerna att inte falla för tillverkarnas locktoner.

– Alla som säljer eftermarknadsadditiv lovar guld och gröna skogar, en del säger att deras produkt ökar bränsleeffektiviteten med många procent, men om det stämde borde det ju vara obligatoriskt att använda sådana tillsatser, säger Ebba Tamm.

I stället för gift tror SPI på handfast arbete.

– Eftersom FAME håller vatten lite bättre än fossilt diesel måste tanken dräneras regelbundet, utan fritt vatten blir det ingen tillväxt, säger Ebba Tamm.

Hon tillägger att FAME dessutom har en kortare lagringstid, och att dieselbränsle med FAME inte bör lagras längre än ett år.

Vattnet måste bort

Den som inte lagrar diesel själv har sällan problem med mikrober, uppger Ebba Tamm.

– Mackarna sköter sina egna tankar och det är dessutom stor omsättning på bränslet där.

Den som köper diesel för att sedan lagra det hemma eller på arbetsplatsen i måste dock vårda sina tankar för att slippa problem.

– Man måste titta till tanken nu och då, kanske en gång i veckan, säger Ebba Tamm.

Det man ska hålla koll på är förekomsten av vatten och det räcker att ta en titt i behållaren.

– Vatten är tyngre än diesel och lägger sig i botten av cisternen, säger Ebba Tamm.

Är tankarna utformade för att kunna se detta på ett optimalt sätt?

– Förmodligen inte, men man får försöka skaffa sig tankar där det går att kontrollera vattnet, säger Ebba Tamm, som också uppger att hon blivit informerad om att en del entreprenörer tar bort dräneringen på sina farmartankar för att förhindra stölder.

– Då måste man kanske hitta en tank som är utformad så att det går att suga bort vattnet i stället.

Städa ordentligt

Eventuellt vatten i tanken måste obönhörligen bort.

– Man måste tömma ut vattnet, säger Ebba Tamm och tillägger att det utpumpade vattnet och eventuell slam ska betraktas som farligt avfall och måste behandlas på ett ansvarsfullt sätt.

Har mikroberna hunnit växa till sig i det fria vattnet måste man både tömma ut vattnet och rengöra tanken noga.

Ebba Tamm deklarerar att man med enkla medel faktiskt kan hålla mikroberna stången.

– Utan fritt vatten blir det ingen tillväxt, håll koll på tanken och töm ut vattnet, och har man fått tillväxt måste man rengöra tanken.

För att nå ut med information håller SPI som bäst på med att sätta samman en informationssida om diesel. Sidan kommer att länkas till även från medlemsföretagens hemsidor och Ebba Tamm tillägger att det redan i dag finns en hel del matnyttig information att hämta på de stora oljebolagens hemsidor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082