23948sdkhjf

EU gör avsteg från stegregel

Trots att steg IIIB införs 2011 kommer det att vara tillåtet att sätta en steg IIIA-motor i 20 procent, eller rent av i hälften, av de nytillverkade maskinerna.
Borlänge . Kraven på rena motorer skärps hela tiden. 2011 införs steg IIIB för de större motorerna och 2016 är det dags för steg IV. Det finns dock en flexibilitetsklausul som innebär att maskintillverkarna har rätt att sätta en motor av det föregående emissionssteget (steg IIIA) i 20 procent av de maskiner de tillverkar under ett år.

- Maskintillverkarna får sätta steg IIIA-motorer i maskinerna trots att kraven är steg IIIB. Antalet steg IIIA motorer som får användas motsvarar 20 procent av ett års försäljning, säger Magnus Lindgren, expert på Vägverkets grupp för fordon och bränsle.

EU vill på detta sätt underlätta överföringen för maskintillverkarna så att de klarar att införa en del av de nya motorerna i alla fall, uppger Magnus Lindgren.

Anledningen är den ekonomiska kris som härjat världen och faktum är att ett förslag som är under behandling i ministerråd och EU-parlament anger att man ska få sätta en generation äldre motorer i 50 procent av de maskiner man tillverkar under ett år.

- Det kanske inte hinner gå igenom innan 2011, men jag tror det blir så, säger Magnus Lindgren.

Maskintillverkarna kommer att ha möjlighet att styra var de placerar den andel äldre motorer de har att spela med, de kan till exempel välja att utrusta bara en viss maskintyp med äldre/nyare motorer.



Rening

Motorutvecklingen har gått snabbt. Enligt Magnus Lindgren har det fram till steg IIIA gått att förbättra enbart motorn, men nu krävs det partikelfilter och reningsanordningar för att kunna göra motorn ännu renare.

- Man har kommit så långt man kan komma med bara motorn, för steg IIIB och steg IV krävs någon form av partikelfilter eller efterbehandling av kväveoxider eller både ock.

Balansen mellan rena avgaser och en effektiv motor är delikat.

- En dieselmotor fungerar bäst med högt tryck och hög temperatur i cylindern. Då blir det högre utsläpp av kväveoxider, säger Magnus Lindgren.

Därför tror han att det när det gäller kväveoxider kommer att bli någon slags rening i avgasröret.

- En motor kan optimeras för låga partikelutsläpp och låg förbrukning, men då ökar utsläppen av kväveoxider.

Håll er informerade

De kommande kraven förändrar tillvaron även för entreprenörerna påpekar Magnus Lindgren och uppmanar företagarna att hålla sig uppdaterade.

- Om en kommun till exempel hävdar att man inte får ha steg IIIA-motorer 2011 är det bra att kunna förklara att det finns en flexibilitetsklausul som gör att det är fullt tillåtet. Det är också bra att vara medveten om att de nya sätten att rena kväveoxider, till exempel med urea, kan göra att man måste kunna tanka fler vätskor och ha dem tillgängliga på entreprenaden.

Det är också betydelsefullt att vara insatt i hur den nya tekniken kan ge en helt annan förbrukning och en annan värmeutveckling i motorn.

- Det är inget problem, men man måste anpassa sig, kommenterar Magnus Lindgren och rekommenderar den som är osäker att alltid kontakta tillverkaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064