23948sdkhjf

Inget tvång att använda biobränsle

Minst tio procents förnybar energi krävs 2020. Men kravet gäller enbart vägtransportsystemet och arbetsmaskiner räknas inte dit. Beställarjätten Vägverket aviserar dock att man kommer att trycka på för att även entreprenadsektorn ska ta sitt ansvar för klimatet.
Borlänge . I dag anger EU att andelen förnybar energi i vägtransportsystemet ska vara fem procent. 2020 ska siffran vara tio procent. Men det gäller alltså vägtransportsystemet, och till detta räknas inte arbetsmaskiner.

- Det heter ju non road mobile machinery, och EU är mycket tydliga med att kravet gäller just vägtransportsektorn, kommenterar Magnus Lindgren,expert på Vägverkets grupp för fordon och bränsle.

Entreprenadmaskiner omfattas alltså inte av kravet på att ha minst tio procent förnybar energi. Men eftersom övriga sektorer måste tanka grönare kanske det inte kommer att finnas annat bränsle att köpa?

- Det går 900 000 ton diesel per år till arbetsmaskiner i Sverige, så oljebolagen skulle kunna ha en egen blandning till dem, säger Magnus Lindgren.

Alternativa bränslen

För arbetsmaskiner, som i stort sett alltid går på diesel, fungerar inte E85 och alkoholer. I stället får man i så fall välja bränslen, där man blandar in en växtoljekomponent i den reguljära dieseln. Den förnyelsebara komponenten kan till exempel vara FAME eller “grön diesel”. Båda görs av växtolja, men FAME:n förestras medan den gröna dieseln hydreras.

- Grön diesel kan med få begränsningar användas i höga inblandningar i diesel medan diesel med inblandad FAME är känsligare mot kylan, förklarar Magnus Lindgren.

Det finns också syntetisk diesel, den kan tillverkas av till exempel naturgas, men försök pågår att göra den genom att förgasa biomassa som sedan görs till diesel.

- Då blir det ett förnybart bränsle, säger Magnus Lindgren.

Förutom den möjliga miljövinsten finns eventuellt även en mindre hälsovinst att göra med syntetisk diesel från biomassa.

- Den kan ha lägre halter aromater, så kallade polyaromatiska kolväten, som är cancerogena och mutagena. Men den hälsoeffekten är sannolikt ganska begräsad jämfört med MK1 diesel, säger Magnus Lindgren.

DME (dimetyleter) är ett gasformigt bränsle som kanske kommer, men inte än på ett tag, tror Magnus Lindgren.

- Det finns inga sådana motorer och inga sådana fordon kommersiellt tillgängliga i dag.

Priset avgör

Magnus Lindgren anser att standardiesel och låginblandad diesel i princip är likvärdiga rent tekniskt och tror att priset kommer att vara den avgörande faktorn för vilket bränsle entreprenörerna kommer att välja. Och risken finns att det gröna bränslet kommer att kosta mer.

- Vägverkets analys visar att om hela EU ska ha tio procent förnybara komponenter i bränslet kommer det att bli stor efterfrågan på vegetabiliska oljor och etanol, vilket kan leda till högre priser. Dessutom kommer vägtransportsektorn att prioriteras om det uppstår brist eftersom det är där kravet läggs.

- Lagen tvingar inte oljebolagen att blanda in förnybara komponenter i allt bränsle, ansvaret att tio procent av det som säljs ska vara förnybart ligger på staten.

Övriga alternativ kommer förmodligen inte att finnas tillgängliga i tillräcklig mängd 2020 tror Magnus Lindgren.

Vad som händer efter 2020 är en öppen fråga.

- Frågan är vad som är mest kostnadseffektivt, att höja kravet för vägtransportsektorn till elva procent eller att inkludera arbetsmaskinerna, säger Magnus Lindgren.

För att kunna minska utsläppen krävs det kanske att entreprenören eller beställaren är villiga att betala mer. Som beställarjätte har Vägverket en viktig roll att spela, och Magnus Lindgren förklarar att entreprenörerna kan vänta sig att verket kommer att lägga vikt vid frågan på ett eller annat sätt.

- Vi måste jobba för att minska koldioxidutsläppen och ett sätt är att använda alternativa drivmedel. Ett annat är att minska förbrukningen. Eller att göra båda.

Entreprenörerna vet

Bränsleeffektivitet är prioritet ett och krav på effektiviseringar kan alltså ackompanjeras av krav på alternativa drivmedel. Men frågan dryftas helst samråd med entreprenörerna, säger Magnus Lindgren.

- Vi måste prata med entreprenörerna och nyttja deras finurlighet, vem vet bättre än de hur man genomför en entreprenad?

Är EU:s nivåer rimliga?

- Det är en acceptabel men utmanande nivå, men svensk industri är duktig och förlorar inte på att vara försöka vara ambitiös, säger Magnus Lindgren.

Men kedjan är lång och aktörerna många. Även om motortillverkarna tar fram motorer som uppfyller kraven måste de många maskintillverkarna kunna använda dem i sina applikationer.

- Varje ny nivå är en stor utmaning för maskintillverkarna, säger Magnus Lindgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094