23948sdkhjf

Nyktrare syn på oljor

Svenska maskinentreprenörer har sällan problem med "dieselbakterier". Det uppger Maskinentreprenörernas bransch- och arbetsgivarorganisation ME.
- Vi upplever att det är ett marginellt problem, det finns kanske de som haft sina farmartankar stående länge som fått problem, säger Hampe Mobärg, vd på ME.

När den så kallade biodieseln (det vill säga reguljär diesel med några procent inblandad rapsmetylester) infördes 2006 gick diskussionernas vågor höga, men sedan dess har oron lagt sig, uppger Hampe Mobärg.

- Nu verkar man ha en nyktrare syn på det hela.

Maskinentreprenörer är ofta bra på att hantera bränsle, påpekar han.

- De köper inte på sig mer än de förbrukar och tar hand om sina tankar.

Problem

Han uppger att problemen med de så kallade miljöoljorna för hydraulsystemen varit större, men att även de tycks vara under kontroll numera.

- Man har kanske lärt sig att hantera dem, förut blandade man olika oljor men håller man sig till samma olja från början i en maskin med tillbehör blir det mindre problem.

ME har ingen särskild policy när det bränsletillsatser, oavsett om de sägs kunna förbättra motorns effektivitet eller ta död på slemmiga mikroorganismer.

- Men både maskintillverkarna och bränsletillverkarna säger att det inte behövs, så vi har inga skäl att rekommendera det.

Finns det skäl att avråda från det?

- Det måste var och en bedöma själv, och tänka på hur det påverkar risker och försäkringar, säger Hampe Mobärg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063