23948sdkhjf

Oblandad diesel ska kosta mer

Snart kan moroten bytas ut mot en piska, när biodieseln blir av med sin skattebefrielse. I stället ska i så fall den som vill använda oblandad diesel få betala extra.

Snart kan moroten bytas ut mot en piska när biodieseln blir av med sin skattebefrielse. I stället ska i så fall den som vill använda oblandad diesel få betala extra.


Stockholm. Sedan 2006 har man i Sverige salufört dieselbränsle med upp till fem procent FAME. Produkten kallas ibland ”biodiesel” i folkmun och är alltså standardiesel inblandad med en förnybar komponent, så kallat FAME, en förkortning som står för fettsyrametylestrar.


Den FAME som används i Sverige är i de allra flesta fall gjort av raps.


- Våra medlemsföretag använder bara rapsmetylester, säger Ebba Tamm, produkt- och miljöexpert på Svenska Petroleuminstitutet.


Den faktiska andelen FAME i svensk biodiesel är i dag fem procent (fem procent avser då volymbas medan målen som sätts upp på nationell och EU- nivå är på energibas).


- EU-direktiven kräver en allt högre inblandning, biodrivmedelsdirektivet angav att vi 2005 skulle ha tre procent inblandning av förnybara biokomponenter på energibas i drivmedel i Sverige, för 2010 är siffran 5,75 procent. I dag är det tillåtet att ha sju procent FAME i standarddieseln och EU:s mål är att vi ska ha tio procent på energibas i transportsektorn 2020, säger Ebba Tamm och tillägger att detta inte bara gäller diesel utan också bensin och andra transportbränslen.


Hon tror att inblandningen av FAME i diesel inom kort -troligen redan i år-kommer att vara sju procent.


-Standarden, EN 590, godkänner det och fordonsindustrin godkänner det både för den befintliga och den nya fordonsparken.


Sanktionsavgift


Hon berättar att dagens system där de förnybara komponenterna är skattebefriade dessutom snart kan bytas ut.


- Det är mycket diskussioner just nu om att ta bort skattebefrielsen och i stället införa en kvotplikt, säger Ebba Tamm.


Det skulle i så fall innebära att den som vill använda en diesel helt befriad från FAME sannolikt måste betala ett högre pris då bolagen måste betala in en sanktionsavgift för den del av kvoten som inte uppfyllts med biodrivmedel. Syftet är att få in förnybara biokomponenter i transportbränslen.


- Det finns försök med att ta fram syntetisk diesel av samma beståndsdelar men anläggningarna finns men är få och dyra. FAME är det som finns i tillräckligt stora volymer just nu, vi har använt det i Sverige sedan 2006 och faktiskt haft väldigt lite problem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062