23948sdkhjf

Massivt maskintåg sopar rent Essingeleden

När Kåre Agro & Entreprenad ska sopa rent på Essingeleden är det dubblerad effektivitet som gäller. Tåget laddas med fyra lastbilar och två traktorer utrustade med vattentank, ogräsborste, sopvals, pensel, två bogserade sopmaskiner och TMA-skydd. - Vi satsar rejält i kampen mot vinterns sandlagring, säger Johan Kåre, vd.

Grödinge. Bara några mil utanför Stockholm är det landsbygd och glest mellan hus och bondgård och den sällsynta tystnaden är en ständig gäst. Det enda som bryter vindens sus är något enstaka fordon som far förbi de vita vidderna. Johan Kåre är bergsäker. Han vill aldrig flytta från Grödinge.


Miljön är underbar men visst är det en transportsträcka för maskinerna med tanke på jobb inne i Stockholm. Kåre Agro & Entreprenad har sina rötter i jordbruket men Johan Kåre tog för fyra år sedan det sista steget över till att bli ren maskinentreprenör då De Laval köpte ut honom från Stora Uringe gård. Där är han född och uppvuxen och har kontoret med maskinstall, bostadshuset ligger två kilometer bort. De Laval behövde utöka arealen för foder liksom spridningsarealen för gödsel.


Men Johan Kåre tycker han varit renodlad maskinentreprenör i 15-20 år, även om han senaste åren varit månskensbonde.


- Om man nu kan kalla 800 timmars lantbruksskötsel om året för månskensbonde.


Sandsopningen tjänar in två miljoner eller runt 15 procent av den årliga omsättningen till det sex personer starka företaget. Men prispress och hårdnande konkurrens i den rådande konjunkturen frestar på.


- Vi har en prisbild vi inte frångår. Rätt utrustning är jätteviktigt för att kunna konkurrera. Och då gäller det att anpassa utrustning till de rådande omständigheterna.


Det är stor skillnad på att sopa rent hårt trafikerade vägar som Essingeleden och Hudingeleden om man jämför med kommunala vägar i Tullinge och Tumba.


På exempelvis Essingeleden packar sig vägdammet som en hård massa, därför behövs det dubbla penslar.


- Penslar är det enda som funkar i det här läget. Penslar går runt alla stolpart och refuger, de som sopvalsen inte kommer åt, säger Johan Kåre.


Det massiva dammartilleriet som sveper över Essingeleden behöver inte den lilla traktorbogserade finputsaren Brodd-Son Nordic (vad förslags maskin?) men den avslutar alltid tåget på andra vägar.


- Här är kapaciteten något mer blygsam men lika effektiv för dessa mindre belastade vägar, det vill säga en penselförsedd lastbil och en mindre traktorbogserad sandupptagare.


Ett effektivt verktyg är en lövblås som föraren av lastbil med vattentank brukar få på sin lott. Bort flyger sand och löv bort på alla trappor. Slutligen används en traditionell kvast för att utföra finliret i alla hörnen. I maskinparken finns nio maskiner för området sopning, två elevatorsopmaskiner från Brodd-Son (en Scandia och en Nordic), en sopvals Holms SL 250 och ytterligare en Holms sopvals, en ogräsborste HWH RH-25315 och en frontpensel för hjullastare, en sopmaskin Holms SU 215 och en G-lastare samt ett hemsnickeri: en vattentank på fem kubikmeter.


Upplägget med dubbla penslar har vi ärvt av Svevia som hade entreprenaden tidigare. Soptåget på Essingleden kör vi tillsammans med peabägda Stockholms Entreprenad.


Kåres delar entreprenaden för vägverkets vägar på Västra Södertörns driftsområde med Stockholms Entreprenad. Kåres har ett eget soptåg och sopar bland annat delar av Botkyrka Kommun, del av Segeltorp och Hammarby sjöstad med mera. Det egna tåget är blygsammare. Ingår gör en traktor med bogserad vattentank, traktor med pensel (HWH) fram, och vals Holms (SL) bak, Scania 1124 lastväxlare med bogserade sopmaskinen Brodd-Son Scandia och traktor med bogserad sopmaskin Brodd-Son Nordic.


Kåres har haft entreprenadkontrakt för Botkkyrka och Tullinge kommun i många år men till årets säsong stundar ny upphandling.


- Vi försöker hålla oss till kommunkunder.


Sopningen är ett av de populäraste uppdragen för oss. De boende blir glada när vi kommer eftersom det är ett säkert vårtecken. Dessutom är det logiskt att vi både sandar och sopar, men bäst vore om vi fick utföra jobbet på samma vägar. Som det nu är sandar vi på ett ställe och sopar på ett annat, säger Johan Kåre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078