23948sdkhjf

Kommunerna vill ta besluten

Regionerna bör få betydligt mer att säga till om när det gäller infrastruktur, men medfinansiering är bara hållbart om kommunerna konkret tjänar på att vara med och betala. Det anser SKL.

Om regionerna får mer att säga till om när det gäller infrastruktursatsningar blir besluten bättre. Det anser Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala och vice ordförande i SKL.


- Då får vi bort önskelistorna och kan ta ett ökat ansvar. Dessutom får man en närhet som ökar flexibiliteten, det är en fördel när det sker förändringar, till exempel i det lokala näringslivet, förklarade hon på Stora Infradagen.


Enligt Carola Gunnarsson finns det både ett stort intresse och en stor medvetenhet i kommunerna när det gäller att förbättra gods- och persontransporterna.


- Det bevisas av att många arbetar aktivt för infrastrukturprojekt utanför den egna kommunen eller regionen.


Tack vare strukturanalyserna har man fått möjlighet att se till helheten.


- Då kan man se varför Salaborna ska medfinansiera Citybanan i Stockholm.


Hon tillägger att det är alldeles för tidkrävande och komplicerat att planera infrastruktur i dag.


- Om vi ska få bra infrastruktur i framtiden behöver planeringssystemet fungera bra, det är aldrig lätt att planera, men det ska vara lätt att förstå hur det går till. Det gör vi inte i dag.


Det måste gå snabbare att planera och bygga, i dag tar tillåtlighetsprövningarna i genomsnitt ett år och åtta månader, men spannet är stort, uppger Carola Gunnarsson.


- Den kortaste tar sju månader, den längsta sju år. Dessutom är den inte juridiskt bindande.


De parallella processerna sinkar också.


- Detaljplanen och arbetsplanen tar i stort sett upp samma frågor, båda kan dessutom överklagas efter varandra.


Carola Gunnarsson ser en risk i alltför långsträckta planer.


- Det blir osäkert vad som ska genomföras och det blir svårt att veta hur mycket pengar man får. En lång plan gör också att man inte har beredskap för oförutsedda händelser. Om en plan egentligen är aktuell bara i 3-4 år kan det bli så att det som ligger sent i planen inte genomförs.


SKL välkomnar ett nytt planeringssystem, men poängterar att det måste innehålla hållbara finansieringslösningar, att medfinansieringsalternativet bör förtydligas och att sambandet mellan den fysiska planeringen och transportplaneringen måste stärkas.


- Det är nödvändigt med ett regionalt inflytande på planeringen, merparten av besluten bör fattas regionalt, det förutsätter också en stark regional närvaro av trafikverken, säger Carola Gunnarsson.


Hon konstaterar att kommunerna fått pålagor.


- Men vi har tagit dem eftersom vi är angelägna om att få infrastruktursatsningar genomförda och komma förbi i kön.


Hon ser dock inte medfinansiering som en fullt ut hållbar lösning, även om det i enstaka fall kan motiveras.


- Nationella infrastruktursatsningar ska finansieras med nationella medel men det finns situationer där infrastruktur i den egna kommunen gör att man bättre kan utnyttja mark och få exploateringsintäkter som kan användas till finansieringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079