23948sdkhjf

På jakt efter en bättre miljö

Upp till 15 procents bränslebesparing samtidigt som föraren får en bättre arbetsmiljö och maskinen en ökad hållbarhet. Det är bara en del av de vinster som Volvo utlovar i de nya hjullastare som utrustas med det förfinade drivlinekonceptet Optishift.


Optishift har två nya funktioner: Dels en ny momentomvandlare med Lock Up och frihjulsstator, dels företagets patenterade RBB, Reverse by Braking (backa med broms). Enligt tillverkaren innebär tekniken förbättringar i bland annat lasta-bära-tillämpningar, vid lastning och transport med korta cykler samt i motlut.

En momentomvandlare kan ge upp till det dubbla ingående momentet från motorn. Det är inte minst värdefullt när maskinen gräver sig in i en hög eller när den accelererar med en tung last.

Nackdelen är att verkningsgraden sjunker vid ett visst läge i processen. Förlusterna kan dock elimineras med hjälp av en drivkoppling som låser pump- och turbinrotor.

Vid lastning med korta cykler är det vanligt att föraren växlar mellan körning framåt och bakåt utan hjälp av bromsarna. Det innebär att inbromsningen hanteras av momentomvandlaren, en metod som är mindre effektiv än bromsning samtidigt som den sliter på momentomvandlaren.

"Backa med broms"-funktionen känner av hastighet, riktning och gaspådrag och tar i stället hjälp av den vanliga färdbromsen för att sänka maskinens hastighet. Därmed blir inbromsningen mjukare, bränsleåtgången mindre och slitaget på momentomvandlaren mindre.

Däremot belastas bromsarna hårdare, något som Volvo mött i form av nya bromsar. De bygger på ett sandwichkoncept med mjuk kärna och hårdare material i de yttre lagren.

På Bauma visas Optishift i L150F och L180F. Utrustningen kan även fås i L220F. Optishift är ett exempel på hur ett tekniskt system kan minska bränsleförbrukningen, men Volvo kommer att lyfta fram ett helt batteri med åtgärder. Bland annat presenteras Eco Operator-programmet som visar hur ändrad körstil kan minska bränsleförbrukningen med upp till 25 procent utan att effektiviteten eller produktiviteten går förlorad.

Jakten på minskad bränsleförbrukning kommer också att lyftas fram i företagets senaste generation dieselmotorer och i hybridlösningar. Volvogruppen är en av världens största tillverkare av dieselmotorer i storleken 9 till 16 liter. Företaget kallar sin lösning för V-ACT som utlovas ge optimal förbränning och minskning av emissioner utan dramatiska förändringar i motorns egenskaper. Enligt företaget har man hittat en effektiv lösning i form av avancerad bränsleinsprutning, ett effektivare lufthanteringssystem och förbättrad styrning av motorn. Till det kommer ett patenterat system för recirkulation av avgaser, EGR.

I den senaste generationen ger sig Volvo i kast med de utmaningar som skapas av de nya kraven i EU steg 3B och amerikanska Tier 4.

Även bland bandgrävarna har sänkt bränsleförbrukning stått högt på dagordningen. Bland annat visas EC360C och EC460C som utlovas vara både starkare och mer bränslesnåla än sina föregångare. Enligt tillverkaren har motorstyrkan kunnat ökas med 11,6 respektive fyra procent samtidigt som bränsleförbrukningen minskat med sex respektive sju procent. Några effekter som poängteras är högre oljeflöde och tryck, snabbare transporthastighet och snabbare svängrörelse.

För att maskinen ska klara de förväntat högre belastningarna har nyckelkomponenter identifierats och gjorts mer hållbara. Bom och sticka ska exempelvis klara belastningarna bättre tack vare en ny svetsprocess. Samtidigt har såväl undervagn som huvudram förstärkts.

Ett grundtema i München blir företaget som totalleverantör, inte nödvändigtvis i form av maskiner av alla slag, utan som leverantör av alla typer av varor och tjänster som behövs för den specifika maskinen från finansiering vid inköpet, via maskinens levnadsbana till återvinning eller omhändertagande när den gjort sitt.

- I går innebar fullservice snabb hjälp när maskinen gick sönder. I morgon handlar det om att undvika stopp med hjälp av tidiga varningssignaler. Vi utvecklar produkter och tjänster som möter den här utmaningen oavsett hur maskinen används, hur stor kunden är eller var maskinen befinner sig i sin livscykel, säger Mats Andersson, ansvarig för supportverksamheten inom Volvo Construction Equipment.

I paketet ingår exempelvis telematiksystemet Care Track som används för att hantera en maskins produktivitet och maximera dess tillgänglighet för arbete. Systemet ingår nu som standard i alla större maskiner.

Matris är ett verktyg som omvandlar data i maskinens dator till diagram och rapporter som kan bidra till bättre körteknik, sänkta underhållskostnader och längre livslängd. Med hjälp av oljeanalyser kan problem med exempelvis motorn förutses i tid och åtgärder vidtas innan något går sönder.

På plats i München kommer också en knippe servicetekniker att vara, alltså den grupp som till stor del avgör vilken maskintyp kunden köper nästa gång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11