23948sdkhjf

Spretigt språk förvirrar

Entreprenörerna måste ha både grävsystem och GPS för att få jobba för NCC. Snart måste utrustningen också fungera med det tidplaneringssystem byggjätten använder. Frågan är dock vilka system som klarar det.

NCC Construction kräver redan i dag att underentreprenörerna är utrustade med både grävsystem och GPS-system.


- Förut har entreprenören stått för grävsystemet och vi för GPS-systemet, men det blir en väldig konstig lösning där det är svårt att se vems felet är om något strular. Det fungerar inte heller om vi köper in all utrustning, då kan den bli liggande i ett par år i väntan på nästa projekt och då blir den snabbt förlegad. Det är bättre om entreprenörerna har systemen. Vi betalar i stället ett tillägg på timpriset eftersom vi hyr en funktion, säger Johan Korsvik, mätchef på NCC Construction.


Det finns flera leverantörer, och även om NCC Construction inte ser några avgörande kvalitetsmässiga skillnader är själva mängden ett problem, till exempel när NCC vill använda sig av övergripande kommunikationssystem som Topcon Site Link.


- Site Link fungerar bara med Topcons produkter, i dag finns det en mjukvara för varje leverantör.


I dagsläget kräver NCC Construction att den underentreprenör man anlitar har ett och samma system i hela flottan.


- Det får vara Topcon, Scanlaser, Trimble eller Novatron, bara det är samma i alla maskiner, kommenterar Johan Korsvik.


Med samma system i alla enheter kan underentreprenören själv köpa in ett övergripande system, som NCC Construction sedan kan hyra.


- Vi skulle också kunna hyra det direkt av leverantören. Johan Korsvik vill dock helst se "öppna" system, där de olika plattformarna kan kommunicera med varandra, oavsett fabrikat.


Det blir inte minst viktigt när man – mycket snart- kommer att koppla grävsystemen till tidplaneringssystemet.


- Genom att i realtid kunna beräkna massorna kan man i realtid göra förutsägelser om hur tidplanen kommer att se ut, säger Johan Korsvik.


NCC Construction har redan börjat testa konceptet. De använder programmet Dynaroad där man via grävsystemet får uppgifter om hur väl en viss maskin följer den plan man gjort.


Om maskinen gräver mindre en dag kan man se vilka följder det kommer att få för hela tidplanen, det går också att matcha grävda massor med kommande fyllnadsbehov för en bättre massabalans.


- Men då måste grävsystemen vara kompatibla med tidplaneringssystemet.


Konceptet passar bäst för långsträckta projekt, till exempel en väg eller en järnväg längs en förutbestämd linje och NCC Construction har redan bestämt sig för att använda systemet i olika projekt, Det som saknas är just kopplingen mellan tidplaneringssystemet och alla grävsystemen.


- Många leverantörer säger att deras produkter kan samarbeta med Dynaroad, men det finns många små parametrar som gör att det blir fel, att använda punkt i stället för komma kan göra att hela systemet slås ut, och även om det går att byta ut alla felaktiga tecken via ett excelark är det ju just alla justeringar vi vill komma bort ifrån, säger Johan Korsvik.


De icke-kompatibla grävsystemen är ett stort problem anser han.


- Det finns en standard, men även om de pratar samma språk talar de olika dialekt, det blir ett bekymmer.


Han uppmanar leverantörerna att lösa problemet.


- Alla leverantörer pratar om att det ska vara en öppen marknad och fri konkurrens men som jag ser det blir det varken öppen marknad eller fri konkurrens så länge systemen inte kan jämföras på samma villkor.


Johan Korsvik är övertygad om att man inom tre år kommer att ha förändrat verksamheten rätt rejält.


- Då är vi långt framme när det gäller massahantering i realtid och använder oss av tidsplanering i stor utsträckning.


För att möta denna framtid är det viktigt att kunskapsnivån är hög hos de som ska hantera alla systemen på NCC. Kunskapsnivån måste dock höjas även hos underentreprenörerna, förklarar han, och rekommenderar de individuella maskinstyrningskörkort som finns i dag.


- Det räcker inte med den leverantörsutbildning man får när man köper ett system, om vi ringer två år senare kanske den som gick utbildningen har slutat och ersättaren har ingen utbildning alls. Genom erfarenhet och utbildning kan vi minska antalet potentiella felkällor, säger Johan Korsvik.


Det gäller dock att grejerna fungerar redan från början, för att inte få platscheferna emot sig. -


Vissa grejer blir väldigt hypade, men om tekniken inte fungerar eller om grejerna inte är kompatibla kan en platschef, som är den som bestämmer hur ett projekt ska drivas, blir osäker. Det är väldigt viktigt att en produkt som släpps är vältestad, väldokumenterad och lever upp till alla förväntningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095