23948sdkhjf

Snabba ryck i informationsflödet

Ökad produktivitet, sänkta kostnader och förbättrad säkerhet, utlovar Trimble med ett system som innebär trådlös kommunikation mellan maskiner och människor på och i anslutning till en byggarbetsplats.


Det är fortfarande föraren och hans maskin som gör jobbet, men med hjälp av GPS, lasers, totalstationer, internet och trådlös kommunikation underlättas arbetet samtidigt som det kan göras snabbare och effektivare. I slutet på förra året hade Topcon en demonstration av sitt Site Linksystem strax utanför Stockholm. På Bauma är det Trimbles tur att visa hur ett dubbelriktat informationsflöde och kommunikation i realtid hjälper entreprenörerna att göra ett bättre jobb.

I grunden finns att alla nödvändiga data alltid finns tillgängliga, det krävs inga onödiga resor till kontoret för att hämta information. Utsättningar, inspektioner av utförda arbeten hör till arbetsuppgifter som snabbt och effektivt kan göras av personalen på plats som alltid har full tillgång till den senaste ritningen och arbetsordern. Störningar i form av stillestånd kan i det närmaste elimineras helt.

På samma sätt kan information skickas och tas emot mellan kontor och maskin. Risken för felaktiga inmatningar minimeras liksom att program eller hårdvaror inte är kompatibla. Maskinägaren kan också sitta på distans och ha ständig kontroll över hur arbetet fortskrider. Data i uppkopplade maskiner över förs snabbt och lätt och visar exempelvis drifttid och bränsleförbrukning. Vill man bredda informationsflödet är det fullt möjligt att skapa en portal dit alla som berörs av projektet kan vända sig för att få och lämna relevant information.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078