23948sdkhjf

Atlas tillbaka som varumärke

Atlas grävmaskiner återuppstår under eget namn och i sin välkända röda färg. Det står klart sedan Terex sålt verksamheten till affärsmannen Fil Filipov.
Atlas grävmaskiner såldes länge riktigt bra i Sverige under varumärket Atila. När Terex förvärvade Atlas Weyhausen, med bas i tyska Delmenhorst, år 2001 blev det kärvare. Och inte bara i Sverige. Försäljningen har inte levt upp till förväntningarna, vilket kan bero på att Atlas var starka i Europa, en marknad som visserligen blivit allt viktigare för Terex, men som inte har samma betydelse som Asien och Amerika.

Oavsett anledning har inte Terex som varumärke på grävmaskiner varit tillräckligt starkt. Företaget säljer därför den Tysklandsbaserade verksamhet som omfattar tyngre grävmaskiner och materialhanterare. Däremot behåller man produktionen av bland annat mini- och midigrävare samt mindre materialhanterare.

- I och med försäljningen kommer Terex nu att fokusera på tillväxt och utveckling av vår återstående byggrelaterade verksamhet, säger vd Ron DeFeo.

Köpare är Fil Filipov som bland annat arbetat i många år i Terex-koncernen. Nu kommer han att leda utvecklingen av den avknoppade verksamheten som ordförande i nybildade Atlas Maschinen, med huvudkontoret i Delmenhorst.

- Vi kommer att använda Atlas varumärke och färger, och kommer inte att göra några förändringar i vårt nuvarande distributionsnät. Nu kommer vi främst att fokusera på kvalitet, kundvård, kostnadseffektivitet, kortade ledtider och expansion av vårt produktutbud, säger Fil Filipov.

Inte minst ser Fil Filipov ett framgångsspår i möjligheten att leverera produkter som redan i fabrik utrustas med tillval och redskap som gör dem helt skräddarsydda för varje tänkbar arbetsuppgift.

- Vi kommer också att utföra uppdrag åt andra tillverkare, bland annat för att bättre kunna utnyttja exempelvis vår fabrik för cylindrar i Vechta. Vi räknar med att jobba vidare utan att behöva stänga fabriker eller skära i våra overheadkostnader, säger Fil Filipov.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095