23948sdkhjf

Fler kockar ger bättre soppa

De stora bergjobben lockade men krävde lite mer resurser än ett enda företag vågade erbjuda. Stockholmsföretagen Foria och Märsta Förenade valde då att samarbeta, en satsning som lett till att de kammat hem flera jättetransporter.
Södertälje . Stockholmsåkerierna Foria och Märsta Förenade Åkeriföretag var båda med och nosade på de stora projekten, uppdrag som skulle kunna ge de egna medlemsåkerierna mycket jobb under lång tid. Men varningslamporna fanns också där, att binda upp de egna fordonen i flera år innebar att man inte kunde ta andra jobb på samma sätt. Men så hittade de ett sätt att kunna vara flexibla men ändå våga åta sig de riktigt stora jobben – de började samarbeta.

– Vi ville skapa resurser så att vi kunde åta oss jobb vi inte kunde ta på egen hand, och skapa jobb åt våra ägare -åkarna, säger Staffan Haglund, affärsområdeschef Märsta Förenade Åkeriföretag.

– Vi behöver resurser från flera bolag, vi kan inte avsätta hela vår flotta för ett enda projekt, säger Ingemar Cehlin, affärsområdeschef på Foria.

Samarbetat har de gjort länge, bland annat under bygget av Arlandabanan, men 1998 fördjupades det hela när de två fick uppdraget att sköta en hel del av schakterna när Södra Länken skulle byggas, 2004-2005 drog man igång på allvar igen med två projekt på Norrortsleden.
– Då formaliserade vi samarbetet och klargjorde vilka projekt vi går in i, säger Ingemar Cehlin.

Hjälps åt

Resultatet blev att de två samarbetar på större projekt, oftast infrastrukturprojekt eller större schakter. I upplägget ingår normalt lastning, transport, tippmöjligheter samt eventuell avsättning för entreprenadberget.

Den gemensamma verksamheten drivs i de egna bolagen, men man räknar på jobben tillsammans och delar solidariskt på både kostnader och intäkter från uppdragen.

– Vi delar på lönekostnaderna för den gemensamma personalen, säger Kjell Jansson, säljare/arbetsledare Märsta Förenade Åkeriföretag.

De två företagen har alltså inte skapat ett gemensamt bolag utan väljer att sköta de gemensamma affärerna i ett konsortium.

– Det är alltid någon av oss som har kontakt med kunden, sedan hjälps vi åt att räkna på det och sy ihop en lösning som passar alla, säger Ingemar Cehlin.

Flexibel flotta
Flexibiliteten blir mycket större när det finns två företagsflottor att spela med, förklarar han.

– De projekt konsortiet åtar sig är ofta i 50–100–miljonklassen och under två års tid.

Att åta sig dylika projekt på egen hand är lite vanskligt anser han.

– Är vi två kan den egna verksamheten fungera utan störning, vi får en flexibel flotta.

– Skulle vi få ett stort eget uppdrag när vi håller på med ett stort projekt kan vi ta bort några bilar från det och Foria kan sätta dit några till, det blir mycket flexiblare, säger Staffan Haglund.

Norrortsleden

Norrortsleden blev nästa stora projekt, där transporterade man berg åt både Oden, som byggde Törnskogstunneln, och NCC som byggde Löttingetunneln där Värmdö Schaktmaskiner AB hade huvudavtalet. Vid det här laget var även entreprenadföretaget Värmdö Schaktmaskiner AB med på tåget, och stod för lastmaskinerna i det paketerbjudande som Märsta Förenade och Foria sedan dess erbjuder sina kunder.
– Värmdö Schaktmaskiner AB står för lastningen och vi sköter transporterna, förklarar Kjell Jansson.

– Ibland har de avtalet och vi kör åt dem, ibland är det tvärtom, säger Staffan Haglund.

Efter Norrortsleden har man också utfört en del andra projekt, till exempel Värmeverket Igelsta i Södertälje, en schakt på ca 1 200 000 ton. Därefter var det dags för ytterligare ett stort jobb – Norra länken. Här körde konsortiet åt både Oden och Veidekke.

– Vi körde ut allt tunnelberg på Norra länken, det blev totalt tre miljoner ton och vårt största projekt hittills, säger Kjell Jansson.

För att kunna utföra de stora jobben krävs att konsortiet har en egen arbetsledare på plats som kan kommunicera med kunden och ta del i dennes planering.

Letar jobb

Sedan omstarten 2005 har jobbet trillat in med god fart.

– Konsortiet har omsatt cirka 70 miljoner kronor om året sedan 2005, och verksamheten står för 15 procent av Forias Bygg– och Anläggningsverksamhet, säger Ingemar Cehlin.

Under våren och sommaren ramlade ytterligare ett par jätteprojekt in, konsortiet har fått uppdraget att sköta bergtransporterna under två etapper i bygget av Citybanan i Stockholm. Det är dels Norrströmstunneln, som Oden bygger, dels Norrmalmstunneln, som NCC står för.

Tidsmässigt passade Citytunnlarna bra in i konsortiets planering.

– Berget var precis slut på Norra länken så blev bara någon månads väntan så kunde vår flotta flyttas över till Citybanan, säger Lars Johansson.

Bergekipage

I samarbetets gryning fick man ibland låna in bilar från Norrland, men sedan dess har fordonsparken utökats. ·– För 10–12 år sedan hade vi bara 2-3 bergekipage men åkarna är väldigt flexibla, när de ser att det finns jobb så investerar de, säger Kjell Jansson.

Konsortieflottan består i dag av ett 25-tal stora bergekipage.

– Nu har vi egna och behöver sällan låna in fordon, säger Staffan Haglund.

Ekipagen är bergsemitrailrar med 5-7 axlar. Här finns alla märken representerade och på vägar med bärklass ett BK1 lastar de upp till 36 ton men på Citybaneprojekten är vägarna klassade till BK2 och fordonen kan då lasta 18-22 ton.

Superkassetter

Två av fordonen är så kallade “superkassetter”, där en påbyggare i samråd med åkarna byggt en trailer som kan lasta mer.

– Den har två “baljor” och när man tippar skjuts den främre baljan in i den bakre så att man slipper en hög tippvinkel och ekipaget står dessutom stadigare, förklarar Ingemar Cehlin.

Superkassetterna rymmer 37 ton på BK1-väg och på BK2-väg (som i Citybaneprojektet) rymmer den också 3-4 ton mer än normalt.

– Vi hoppas få plats med den lite längre fram i projektet, i dag kommer den inte in genom grindarna på NCC:s etapp, säger Lars Johansson.

Företrädarna för de båda företagen är mycket nöjda med samarbetet.

– Ingen trodde på oss när vi började, det hade provats förr i Stockholm men inte fungerat, säger Kjell Jansson.

Inget tjafs

Att det funkade för Märsta Förenade och Foria tror han beror på den öppna dialogen.
– Vi lyfter upp allt på bordet och har en rak och ömsesidig kommunikation, blir det problem så löser vi de gemensamt.

– Man måste vara rak, ärlig och tydlig, det blir inget tjafs och var och en vet vad de ska göra, säger Ingemar Cehlin.

50/50 gäller rakt över, både för intäkter och för kostnader. Kunden får endast en faktura och administrationen sköts gemensamt. Förutom Lars Johansson, som uteslutande sysslar med den dagliga driften inom konsortiet finns också en konsortiechef Guy Johansson som är avsatt enbart för konsortiefrågorna.

Det är inte aktuellt att utöka samarbetet, åtminstone inte för dagen.

– Vi samarbetar i dessa typer av projekt, men behöver vi mer resurser i våra egna faller det sig ju ofta naturligt att låna av varandra, säger Ingemar Cehlin.

Det är inte aktuellt att ta in fler parter i samarbetet.

– Värmdö Schaktmaskiner AB är ju med på lastsidan, säger Ingemar Cehlin.

Förbifart Stockholm

Båda företagen är fast förankrade i Stockholmsområdet, även om Foria har viss verksamhet på ett par andra orter. Det är dock inte otänkbart att i framtiden åta sig jobb även i andra delar av landet, uppger Ingemar Cehlin.

– Vi vill vara med i de tunga projekten, där man bygger väg och järnväg.
Han ser Citybanan som något av en fjäder i hatten.

– Det är ju ett spännande projekt, riksintressant rentutav och det är skoj att få vara med.

Strategin för framtiden är glasklar, konsortiet vill vara med på alla de stora stockholmsprojekten.

– Förbifart Stockholm är nästa stora projekt, då vill vi vara med och det gäller att hålla sig sysselsatt till dess, säger Staffan Haglund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046