23948sdkhjf

Ikea-koncernen köper markföretag

Lantbrukarnas Riksförbund, säljer Svensk Markservice, som ingått som ett helägt dotterbolag i LRF-koncernen sedan 1992. Köpare är ett företag i Ikea-koncernen.

Svensk Markservice grundades 1991, och avsikten var främst att underlätta för de svenska bönder som ville etablera verksamhet inom entreprenadbranschen. Verksamheten har därefter utvecklats kraftigt och omsättningen ökat från 23 miljoner kronor premiäråret till närmare en halv miljard kronor 2009. Företaget har i dag en inriktning på markskötsel och trädgårdsanläggning och har växt såväl organiskt som genom förvärv. Verksamheten beskrivs som rikstäckande med ungefär 460 årsanställda spridda på 30 platser och med inriktning på markskötsel och trädgårdsanläggning. Enligt Anders Källström, vd och koncernchef för LRF, har en primär uppgift för Svensk Markservice genom åren varit att etablera stora kunduppdrag och erbjuda entreprenadtjänster till Sveriges bönder. Företaget har specialiserat sig på en enda uppgift – den yttre miljön – som omfattar alla former av skötsel och underhåll av gator, mark och fastigheter. Med den inriktningen och med nuvarande marknadssituation gör företagsledningen bedömningen att företagets framtid blir än ljusare med nya ägare. Köpare är Inter Ikea Investments som främst fokuserar på investeringar i svenska företag som inte är börsnoterade. Och Anders Källström är övertygad om att den nya ägaren kommer att skapa goda utvecklingsmöjligheter på en expansiv marknad.

 Även Henrik Jonsson, vd för Inter Ikea Investments ser framtiden an med stor tillförsikt. – Vårt övergripande långsiktiga mål är att öka Svensk Markservice intäkter. Förutom att dra nytta av den underliggande marknadstillväxten tror vi att bolaget kan växa genom ett utökat serviceerbjudande, en geografisk expansion och en ökad närvaro på företagssidan. Vi bedömer att nuvarande modell med samarbetsavtal med Sveriges bönder utgör en viktig styrka för bolaget och vi är måna om att samarbetet kan fortsätta, säger Henrik Jonsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094