23948sdkhjf

Fem matnyttiga principer

Det är inte så krångligt som man kan tro att förstå sig på lagen om offentlig upphandling. Sunt förnuft och fem principer räcker långt.

Man behöver inte plugga in hundratals snåriga lagparagrafer och tusentals rättsfall för att slippa gå bort sig när det ska läggas anbud på offentligt upphandlade projekt. Lagstiftningen kring offentlig upphandling vilar på fem principer, och enligt advokat Per-Ola Bergqvist räcker det långt att greppat dessa fem begrepp.


– Det räcker ofta att ha de fem principerna i bakhuvudet när man läser förfrågningsunderlaget eller tittar på tilldelningsbeslutet.


Princip ett går ut på förutsägbarhet och transparens.


– Det ska vara tydligt vad som efterfrågas, hur vinnaren koras och vad som gäller. Det får inte vara dolt i dunkel, ingen dold agenda får finnas, förklarar Per-Ola Bergqvist.


Efterfrågas “erfarenhet" i ett förfrågningsunderlag måste “erfarenhet" definieras, inte heller får man ludda till det genom att säga att “vi utvärderar 30 procent på erfarenhet och 70 procent på pris" eller att kräva “tillfredsställande referenser".


– Då måste man tala om vad som menas med "erfarenhet" och vad som är "tillfredsställande", förklarar Per-Ola Bergqvist.


Enligt principen måste också det slutgiltiga beslutet om vem som får uppdraget motiveras och beställaren är också skyldig att inledningsvis annonsera ut uppdraget på ett sätt som gör det möjligt för många parter att lämna anbud.


– Man ska inte behöva jaga affärer hos själva beställaren, det ska vara tydligt och tillgängligt för alla.


Princip två går ut på icke-diskriminering.


– Man får till exempel inte ställa krav som favoriserar lokal, regional eller nationell arbetskraft, till exempel inte kräva “svensk" arbetskraft eller att företaget ska ha varit “etablerat här i tio år", säger Per-Ola Bergqvist.


Princip tre handlar om likabehandling av anbudsgivare.


– Det handlar till exempel om att alla ska få samma information, att alla får samma tid att räkna på anbudet eller att man inte utformar underlaget så att det orättmätigt gynnar någon entreprenör.


Den fjärde principen handlar om proportionalitet.


– De krav som ställs ska vara rimliga i förhållande till det som handlas upp. Man får till exempel inte kräva att ett företag ska ha en omsättning på minst 300 miljoner för att få utföra ett uppdrag på 30 miljoner, förklarar Per-Ola Bergqvist.


Den femte och sista principen handlar om ömsesidigt erkännande.


– Man måste till exempel acceptera en fransk arkitekt och ett intyg från Tyskland.


Det är inte så krångligt som man kan tro att förstå sig på lagstiftningen anser Per-Ola Bergqvist.


– Det handlar mest om sunt förnuft. På de kurser jag har brukar folk först tänka att den här lagen har de fått för sina synders skull. Men, när jag förklarar syftet blir de ofta lite inspirerade. Motviljan kan bekämpas med kunskap.


Fotnot: Läs mer om upphandlingsregler på Konkurrensverkets hemsida: www.kkv.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094