23948sdkhjf

Upp till bevis om Norrbotniabanan

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt vill syna det han misstänker kan vara en borgerlig bluff om Norrbotniabanan.

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt rivstartade riksdagsarbetet genom att författa en interpellation ställd till färska infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M).


Det Sjöstedt vill få klarhet i är om infrastrukturministern kommer att verka för att byggnation av Norrbotniabanan påbörjas, om hon tänker lämna förslag till vilka etapper av Norrbotniabanan som bör byggas först samt om hon har för avsikt att presentera ett förslag till hur byggandet av Norrbotniabanan ska finansieras.


Jonas Sjöstedt uppger att flera av Alliansens företrädare lovat att sätta igång bygget under denna mandatperiod om Alliansen vann valet, till exempel ska Folkpartiledaren Jan Björklund vid ett besök i Skellefteå ha utlovat byggstart vid en borgerlig valseger.


- Under valrörelsen lovade en rad borgerliga politiker i övre Norrland att Norrbotniabanan skulle påbörjas under mandatperioden även om Alliansen vann valet. Detta trots att den borgerliga regeringen inte har avsatt några pengar till banan. Nu är det dags att regeringen ger besked i frågan. Vi får se om vallöftet håller eller om det var en borgerlig bluff, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.


Han betraktar byggandet av en kustjärnväg Umeå-Skellefteå-Piteå-Luleå som "en central investering för övre Norrland och för hela Sverige", och slår fast att Norrbotniabanan finns med som en prioriterad investering i den rödgröna infrastrukturplanen.


- Som vänsterpartist vill jag absolut se att Norrbotniabanan påbörjas och vi kommer att motionera om byggstart under den kommande mandatperioden, säger Jonas Sjöstedt.


Interpellationen kommer att besvaras av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i riksdagen 21 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064