23948sdkhjf

Storsatsning för mindre elskrot

Ett ökat behov av att återvinna elektronikskrot gör att spaden just sats i jorden för ett så kallat e-kaldoverk på Rönnskärsverken i Skellefteå. Totalt investerar Boliden 1,3 miljarder kronor för att tredubbla kapaciteten att återvinna elektronikskrot.

Smältverket Rönnskär tillhör världens största återvinnare av metaller ur elektronikskrot. Den nya kaldougnen ökar kapaciteten för återvinning av elektronikskrot från dagens 45 000 ton till 120 000 ton per år. På köpet förväntas även ökad produktion av guld med två ton, silver med 32 ton och koppar med 14 500 ton.

Enligt nuvarande planer kommer driften att inledas vid årsskiftet 2011/2012. Projektet har drivits snabbt. Anledningen är att ökad användning av elektronik, kortare livscykler och skärpta lagar för att samla in och hantera elavfall gör att tillgången på elektronikskrot ökar i världen. Tillgången på elskrot är i dag betydligt större än kapaciteten att återvinna det och därför är en tidig verksamhetsstart högt prioriterad.

– En ökad del råmaterial för metallframställning kommer i framtiden från uttjänta produkter. Expansionen tar vara på vår långa erfarenhet av att bearbeta elektronikskrot och vidgar Rönnskärs möjligheter på en växande marknad, sade Rönnskärs platschef Roger Sundqvist när satsningen presenterades.

Bedömningen är dessutom att nysatsningen ger betydande samordningsvinster med befintlig kopparproduktion. Förhoppningenn är en återbetalningstid på mindre än fyra år. Det nuvarande kaldoverket byggdes redan 1976 och får inom kort sällskap av den nya, 50 meter höga anläggning som just börjat byggas.

Entreprenaden är värd cirka 150 miljoner kronor och genomförs av NCC. I uppdraget, som totalt sysselsätter 25 byggnadsarbetare, ingår även ett magasin för blykoncentrat och en ny anläggning för lossning och provtagning av elektronikskrot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125