23948sdkhjf

Stabilt Skanska ser ljus framtid

Med en orderstock på 147,9 miljarder kronor, vilket motsvarar 17 månaders produktion, kan Skanska se förhållandevis ljust på framtiden. Men minskade intäkter och minskat rörelseresultat i byggverksamheten visar att företaget inte helt kommit ur sviterna av konjunktursvackan.
– Flertalet av våra affärsenheter har klarat sig väl genom det besvärliga ekonomiska läget. För de kommande kvartalen är bilden blandad där vissa delar, som den svenska byggverksamheten och bostadsutvecklingen, kommer att präglas av tydlig expansion, medan andra områden som byggmarknaden i Storbritannien kommer att visa en viss nedgång. Det råder osäkerhet avseende den framtida amerikanska marknadsutvecklingen, men Skanskas orderstock där är stark, säger Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström.

Skanska må ha puttats ner från tronen som Sveriges största byggbolag av både Peab och NCC, men räknas den internationella verksamheten in är företaget överlägset störst. Sammantaget uppgick intäkterna under årets nio första månader till 89 (100,6) miljarder kronor. Minskningen kan dock lätt förklaras med den globala nedgång i ekonomin som inte minst drabbade företagets största marknad, USA.

Johan Karlström ser dock flera ljuspunkter, bland annat att orderingången ökat med sju procent till 101,3 miljarder kronor. Justerat för valutaeffekter anges ökningen till hela tolv procent. Och tendensen är fortsatt positiv. Bland annat konstateras att marknaden för husbyggnad fortsätter att återhämta sig. Framför allt visar de nordiska marknaderna och Polen på en stabil utveckling.

Även på flertalet av företagets anläggningsmarknader ser utvecklingen relativt stabil ut. Samtidigt konstateras att marginalerna är förhållandevis små eftersom i synnerhet mindre och medelstora projekt är hårt konkurrensutsatta med många anbudsgivare.

Företagsledningen ser med viss oro på åtstramningen av de brittiska offentliga utgifterna som säkerligen medför en neddragning av offentliga bygginvesteringar. Eventuellt kan dessa neddragningar även drabba nya OPS-projekt (offentlig privat samverkan).

I övriga Europa bedöms projektutbudet vara mer begränsat även om intresset för OPS-lösningar förbättras i takt med en stabilare finansieringsmarknad. Viss potential för nya projekt finns även i USA, men ledtiderna för dessa är svåra att förutsäga.

Byggverksamhet sker sällan eller aldrig med stora vinstmarginaler, och så är heller inte fallet med Skanska. Under de tre första kvartalen omsatte byggverksamheten drygt 80 miljarder kronor, medan rörelseresultatet stannade på 3,1 miljarder, vilket är 16 procent lägre än för samma period förra året. Tendensen är dock även här försiktigt optimistisk.

– Tredje kvartalet visar ett fortsatt förbättrat resultat med goda försäljningsvinster från vår kommersiella utvecklingsverksamhet samt starka marginaler i flera av våra byggverksamheter, säger Johan Karlström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063