23948sdkhjf

Spårbyggare storhandlar maskiner

Fjolåret blev ett rekordår vad gäller orderingång för Balfour Beatty Rail AB. Som en logisk följd blir nu 2010 ett rekordår vad gäller maskininköp. Totalt hamnar årets investering kring den nätta summan 100 miljoner kronor.


Första november i år var det på dagen tio år sedan Balfour Beatty Rail AB etablerades. Från början var inriktningen att förse järnvägen med kraftförsörjning. I dag finns företaget på tionde plats på Sveriges Byggindustriers lista över Sveriges största byggföretag. Detta efter en rejäl breddning av verksamheten som i dag omfattar såväl ny- och ombyggnad som underhåll av alla typer av järnvägsanläggningar.

Kompetens finns inom ett brett spektrum av järnvägens teknikgrenar: bana, elektrifiering och kraftförsörjning samt signal och tele.

– Vi har gjort en otrolig resa i att vidga vår verksamhet till att bli en heltäckande järnvägsentreprenör. Vi har en orderstock som motsvarar flera års omsättningar så vi är en av de stora järnvägsentreprenörerna i Sverige. Jag vågar påstå att vi är marknadens mest kompletta entreprenör och min vision är vidare expansion, säger företagets vd Magnus Jonasson.

Bland annat inleddes nu i höst ett uppdrag som omfattar fem års underhåll av 127 mil järnväg i Västra Götaland. Med ett samlat ordervärde på cirka en miljard kronor är uppdraget det största enskilda entreprenadområde som Banverket/Trafikverket hittills upphandlat i ett samlat paket.

För att hänga med i utvecklingen har 2010 fört med sig stora kompletteringar av maskinparken. Bland annat har företaget just beställt sju tvåvägsfordon från SRS Sjölanders som främst beräknas användas vid uppdrag i samband med kontaktlednings- och underhållsarbeten. De köpta produkterna är järnvägsanpassade lifträls- och flakrälsfordon. De senare är även utrustade med snöröjningsmoduler. Investeringen omfattar även några mindre maskiner för järnvägsarbeten. Ordern är värd ungefär 65 miljoner kronor och leverans ska ske under 2011. I ordern ingår också en option om ytterligare två fordon.

– Ordern kan ses som en ytterligare utveckling av de senaste årens fördjupade samarbete företagen emellan. Detta innefattar ombyggnad/uppgradering av äldre fordon, servicesamarbete med speciell utsedd personal för kunden och tillgång till dygnet runt support. Detta är ett nytt helhetskoncept för SRS Sjölanders för att möta befintliga och framtida kundbehov. Det känns extra roligt att denna order, som är den största enskilda ordern i vårt företags historia, gäller Sverige då SRS Sjölanders de senaste åren mest sålt fordon på export, säger företagets vd Peter Sundström.

Bland Balfour Beatty Rails tidigare förvärv i år kan nämnas två begagnade spårbyggnadsmaskiner – spårriktare och ballastplog – som köpts från tyska Deutsche Bahn för ungefär tolv miljoner kronor och som tagits i bruk under hösten. Tidigare i år tecknades ett kontrakt omfattande 40 servicebilar och åtta svetsbilar som ska användas i företagets underhållsåtaganden i Västra Götaland. Leverantör är Iveco, i en order värd ungefär 18 miljoner kronor.

– Vi satsar stort nu f ör att effektivisera underhållsarbetena ytterligare, vårt uppdrag är att leverera en trafikriktig järnväg och med tanke på förra vinterns störningar, rustar vi vår beredskap ytterligare för att våra kunder fortsättningsvis också ska vara nöjda med oss som entreprenör, säger Carola Alzén, chef för affärsområdet underhåll.

Magnus Jonasson betonar att behovet av järnvägsspecifika maskiner bara ökar.

– Vi tror starkt på den nordiska järnvägsmarknaden och med vår ansenliga orderbok behöver vi ytterligare förstärka maskinpoolen med stabila, driftsäkra fordon och maskiner för våra pågående projekt. Vi har noggrant valt ut förstklassiga leverantörer för ett långsiktigt samarbete, säger Magnus Jonasson.

Med drygt 415 medarbetare och en omsättning som 2009 passerade 900 miljoner kronor är Balfour Beatty Rail snabbt på väg uppåt på listan över Sveriges största byggföretag. Sedan tidigare är koncernen, med huvudkontoret i Storbritannien, stort som järnvägsbyggare i andra delar av Europa med totalt cirka 6 100 medarbetare.

Företaget ingår i bygg- och anläggningskoncernen Balfour Beatty som har 52 000 medarbetare och omsatte runt 117 miljarder kronor under 2009. Det gör att företaget rankas som det största byggföretaget i Storbritannien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079