23948sdkhjf

Full service – om konkurrenterna vågar

KJ Maskiner blandar och ger i verkstaden. Mekanikerna lagar och servar maskiner, tillverkar dumperaxlar och hydraulkolvar, bearbetar tiltrotatorer och bygger undervattensrobotar. En butik finns också att stå i och snart lanseras en jourbuss.
Uppsala . KJ Maskiner har satsat fullt ut på sin maskinverkstad som ska klara i princip alla sorters maskiner, alla sorters redskap och alla sorters problem. På plats finns bland annat en skopbottningspress och en supportsvarv som gör det möjligt att tillverka hydraulcylindrar som är upp till fem meter långa och har en diameter på upp till en meter. Verkstaden står för i princip all service och alla reparationer när det gäller företagets egna maskiner.

– Vi vänder oss till återförsäljaren bara när det handlar om datorerna, de kommer vi inte åt, säger vd Stefan Jansson.

Utöver de rena service- och reparationsuppdragen ägnar man sig åt tillverkning. Mekanikerna är specialiserade och klarar det mesta försäkrar Stefan Jansson.

– De kan bygga vad som helst, vi gör till exempel hydraulkolvar till Catgrävare och axlar till Volvodumprar.

Ett annat exempel är den undervattensrobot KJ:s Maskiner var med och tog fram under fyra års tid, en undervattensrobot som ska kunna rensa upp havsbottnar från skrot.

– Vi gjorde hela undervagnen, vi gjorde den fem ton lättare och uppdaterade den med ny hydraulik, säger Stefan Jansson.

En tredjedel av maskinverkstadens uppdrag är externa. Man bygger till exempel om bananborrar och hammarborrar åt ett underjordsborrningsföretag, bearbetar dammbekämpningsutrustning åt Andersen Contractor och tillverkar båtlyftar i samarbete med den egna finmekaniska verkstaden. Dessutom tillverkar man alla specialdelar åt tiltrotatorleverantören Steelwrist, som man också är delägare i.

Andra entreprenörer är också välkomna som kunder.

– Vi gör ofta jobb åt enmansföretag, säger Stefan Jansson.

Lite större företag vänder sig inte gärna till en konkurrent konstaterar han.

– Men för oss är alla kollegor!

Företaget har också satsat på en egen butik, som ligger i anslutning till kontor och verkstad i Fyrislunds industriområde i Uppsala.

– Vi säljer det mesta, hydraulslangar, entreprenadtillbehör, oljor, lyftredskap, med mera, säger Stefan Jansson

Att driva butik föll sig helt naturligt tycker han.

– Vi hade ju alla grejerna, man är ju dum om man inte servar andra också.

Snart öppnar företaget dessutom jourverksamhet. Tanken är att utrusta en buss som kan rycka ut och laga slangar när kunderna så behöver.

– Vi vill få igång den verksamheten vid årsskiftet, säger Stefan Jansson.

Finns fler planer för framtiden?

– Ja visst, men de är inte officiella!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156