23948sdkhjf

Stor satsning på små prylar

Köpa dyra reservdelar med lång leveranstid? Nej tack, tyckte KJ:s Maskiner. De startade en egen finmekanisk verkstad, började svarva sina egna pivotaxlar och har blivit leverantör till läkemedelsindustrin på kuppen.


Uppsala . Varför köpa dyra reservdelar om det går att tillverka dem själv? KJ Maskiner med vd Stefan Jansson i spetsen hittade inget bra svar på den frågan och satsade i stället cirka tio miljoner kronor på en egen finmekanisk verkstad.

– Vad som helst kan hända med en grävmaskin, med en egen mekanisk verkstad kan vi tillverka alla reservdelar själva, säger Stefan Jansson.

Vissa reservdelar är enkla och billiga att köpa, andra tjänar man mer på att tillverka själv resonerar han.

– Ska man ha en specialdel blir det ofta strul.

Exempel på delar man föredrar att tillverka själv är pivotaxlar.

– Vi gör dem billigare, ska man köpa dem är priset otroligt högt plus att det är lång leveranstid, säger Stefan Jansson.

Verkstaden stod klar för fyra år sedan och Stefan Jansson ser verksamheten som en extra trygghet när konjunkturerna svänger.

– Industrisidan går alltid bättre än entreprenad, nu har vi haft en tung tid men det var den första svackan på många år.

Det första året gick den finmekaniska verkstaden bra. Sedan lade sig lågkonjunkturen som en stor våt filt över verksamheten.

– Vi har haft två riktigt tunga år men nu är vi på väg uppåt igen, säger Stefan Jansson.

Han räknar med fler uppdrag från läkemedelsbranschen, KJ:s Maskiner anser sig vara särskilt kompetenta när det gäller att tillverka delar till avancerade medicinska instrument, ett riktigt pillgöra jämfört med de jättelika maskindelar som normalt hanteras på en verkstad som drivs av ett entreprenadföretag.

– Vi har till exempel borrat 1,3 millimeter stora hål med spolning genom borren i rostfritt material. Det är det inte många som klarar. Vi har också tillverkat gjutformar som ska användas till verktyg som förs in i kroppspulsådern, säger Stefan Jansson.

Prototyper

Med fyra CAD-stationer kan personalen snabbt ta fram prototyper.

– Alla kan programmera sina egna jobb och vi kan få igång tillverkning på en timme, säger Stefan Jansson.

Företagets satsning var stor, men den har gått hem förklarar Stefan Jansson.

– Varje maskin kostar lika mycket som en grävmaskin, vi har också blåst ut hela lokalen och satt upp traverser.

Åtta CNC-maskiner finns nu på plats och en nyanställd arbetsledare ska få ännu mer snurr på verksamheten, hoppas Stefan Jansson.

– Nu är konjunkturen på väg upp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094