23948sdkhjf

Själv är bäste dräng i Obbola

Egen härd är guld värd anser Fama Maskin. I stället för att leja bort service och reparation har man en egen verkstad på tusen kvadrat och fem fullfjädrade mekaniker. Målet är att klara allt själv.


Obbola . Många entreprenörer väljer bort en egen verkstad, det ses som en lyx som andra kan utföra både bättre och billigare. Kennart Andersson, VD på Fama Maskin AB, ser tvärtom verkstaden som företagets kärna.

– Verkstaden är hjärtat, utan en verkstad med välutbildad personal, skulle hela mitt tänk falla ihop, vi vill ha en komplett verkstad eftersom vi lever efter principen att själv är bästa dräng, förklarar han.

Hans familjeföretag har ett stort antal maskiner av mycket olika slag. Det är jättelika truckar på över 70 ton, lastbilar, hjullastare, eltruckar med mera. För att sköta alla dessa maskiner har man satsat stort på verkstaden som förfogar över totalt tusen kvadratmeter. Här finns en tvätthall med ett eget pumphus, varmt och kallt vatten och en avfuktningsanläggning. En fullt utrustad smedja finns också, likaså en servicehall och en särskild avdelning för de mer finmekaniska jobben.

De olika delarna är avskilda från varandra med plastskynken, för att förhindra att damm och buller sprids in till de mer känsliga avdelningarna.
Svalnar i kistan

I verkstaden ska mekanikerna kunna bygga egna maskindelar från grunden. För att kunna åstadkomma sprickfria aggregat har man till exempel byggt en isolerad kista som maskindelarna kan svalna långsamt i.
– Svetsar man till exempel en geijderaxel i specialstål en fredag är axeln ljummen på måndag, med långsam avkylning blir livslängden betydligt längre, säger Kennart Andersson.
För att underlätta arbetet har man också grävt ur en lucka i golvet. När en jättelik truck ska in kan den sänka ner sitt aggregat i den 2,5 meter djupa lådan, och mekanikerna får på så sätt en betydligt bekvämare arbetsställning. En lift finns också på plats, så att mekanikerna slipper svaja på stegar när de ska upp på en stor maskin.
Reservdelar

Ordning och reda är A och O i verkstaden. Varje maskin har en egen pärm där alla dokumentation samlas. Till varje maskin hör också en egen låda på det lilla kontoret, i den samlas nya reservdelar beställda just till den maskinen
– I samband med service går vi till lådan och hämtar delarna, säger Tomas Andersson, ansvarig för miljö och kvalitet.
Varje vecka svänger leverantören förbi för att fylla på de vanligaste förbrukningsdelarna, till exempel muttrar, bultar, elkablar med mera.
– Vi garanterar pappersfabriken ostörd drift och har alla viktiga maskiner. Då måste vi ha startmotorer, generatorer med mera i reserv, säger Tomas Andersson.
Hela motorer håller de inte i lager.
– Men där ser man ofta att det är något på gång, dessutom har vi flera reservmaskiner, säger Tomas Andersson,
Maskinkunnig

Totalt fem personer jobbar som mekaniker för Fama, som också har en mindre verkstad på Holmsundssidan.
Thomas Pettersson är en av mekanikerna på plats i Obbola. Han har jobbat som lastbilsmekaniker i många år och har också skött Ljungby Maskins service i Västerbotten. På Fama började han 1996.
– Jag var inlejd för att serva Ljungbyservice och då snodde de mig, säger han med ett leende.
På Fama har han haft stor nytta av sin breda maskinkunskap, och han ser sig själv som en bättre mekaniker nu än för 14 år sedan.
– Jag är mycket bredare nu, vi får prova på allt här, alla sorters maskiner och alla sorters problem. Men det är roligt och har man inte roligt när man går till jobbet borde man byta jobb, konstaterar han.

Terrorisera mera

Arbetsbördan är dock rejäl.
– Sedan vi började med biobränsle har det svällt mycket, det har gått fort och vi blir inte utan göra i första taget, säger Thomas Pettersson.
Han och de andra mekanikerna är inställda på att göra allt.
– Det som lejs bort lejs bort på grund av tidsbrist, vi ska göra alla jobb och vi klarar alla jobb.
Thomas Pettersson uppskattar möjligheten att få åka ner till fabriken när en ny maskin ska monteras ihop.
– Det är ett bra sätt att lära känna maskinen, knyta kontakter och hugga åt sig litteratur. Det är viktigt för oss och vi terroriserar dem verkligen tills de berättar allt de vet om maskinen.
Kunskap är nyckeln, konstaterar Thomas Pettersson.
– Ska vi klara av full service måste vi veta allt.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188