23948sdkhjf

Rivstart i björkarnas stad

Kartan ritas om rejält när Umeå efter många års diskussion nu ska få en ringled. Både E4 och E12 ska dras om och entreprenörerna får tampas med både artesiskt vatten, minerad mark och morgonsura pendlare.


Umeå . Botniabanan invigs med både pompa och ståt i höst, det har tagit många år och arbetet har genomsyrat stadsbilden i Umeå. Men denna målgång innebär inte att entreprenadmaskinerna blir mindre vanliga i björkarnas stad framöver- snarare tvärtom.

Lagom till dess att målsnöret kunde skymtas när det gällde det stora järnvägsprojektet blev det nämligen hög tid att sätta skopan i backen igen, denna gång för ett vägbygge som Trafikverket betecknar som regionens största infrastrukturprojekt. Umeåprojektet går lös på cirka två miljarder kronor och märks över hela stan, fliten är påtaglig när det efter många om och men är dags att bygga en ringled runt Umeå. Stan har mycket dålig luft, i dag skär E4 rakt genom centrum och bilar och lastbilar tvingas köa sig förbi en rad trafikljus och rondeller. Det är trångt, det är smutsigt, det är mycket trafik på liten yta och trots att problemet varit känt i decennier har lösningen låtit vänta på sig.

De senaste åren har proppen dock lossnat, 2008 fick man dessutom extra pengar i och med regeringens närtidssatsning och 2009 sattes spaden i marken för projektet som är indelat i nio entreprenader och som syftar till att förbättra både luftkvaliteten, framkomligheten och trafiksäkerheten.

Det som ska ske är att främst E4 och E12 ska dras om, i samband med detta kommer även en del av Umeå kommuns gator att byggas om. I entreprenad ett och två ska vanlig 2-fältsväg byggas om till 2+2-väg med mitträcke, i de övriga entreprenaderna handlar det mest om 2+1-väg med mitträcke.

Trafikverket står för merparten av kostnaden men av den totala summan på cirka två miljarder ska Umeå kommun stå för 900 miljoner kronor och Volvo Lastvagnar är med och förskotterar 100 miljoner kronor. Arbetet är alltså påbörjat men alla entreprenader är inte upphandlade ännu. Ett par befinner sig till och med på projekteringsstadiet, frågetecknen hopas till exempel kring entreprenad åtta och nio, den så kallade Västra Länken.

7-10 kilometer ny väg och en ny bro över Umeälven ska byggas men hur den ska dras är inte bestämt. Tre alternativ finns, varav två dras runt Prästsjön och ett i en tunnel. Trafikverket har därför bestämt sig för att låta projektera de olika alternativen, ta fram arbetsplaner och sedan ta ställning till vilken lösning som är bäst.

– Tunnelalternativet är dyrare men det blir kortare väg för den tunga trafiken till den nybyggda Godsbangården, man får se vad som blir samhällsnyttigast, kommenterar Pereric Johansson, byggledare på Trafikverket.

Entreprenad ett innebär två kilometer ny 2+2-väg in mot Umeå söderifrån samt att bygga om 1,5 kilometer väg, bygga en bro samt en cirkulationsplats. Sträckningen går rakt igenom ett Natura 2000-område och entreprenören Svevia (som också har hand om entreprenad sex och sju) fick därför ta hänsyn till fåglarnas väl och ve.

– Vi fick inte jobba på slätten mellan den 10 april och den 10 maj, säger Pereric Johansson.

När Entreprenad hälsar på är man nära målet, asfaltarmén har gått fram över halva sträckan och dagen efter går den gamla E4-infarten mot Umeå i graven när trafiken släpps på i dubbelriktad trafik på den halva av nya E4 som fått beläggning.

– Gamla E4 ska grävas bort, säger Pereric Johansson osentimentalt.

Entreprenad två är en av de större entreprenaderna i projektet, värd 229 miljoner kronor. Här ska Peab bredda sex kilometer vanlig 2-fältsväg, bygga sex cirkulationsplatser, fem gång- och cykelportar under vägen, riva tre och bredda sju befintliga gång- och cykelbroar samt bygga två vägbroar.

Arbetet är i full gång och längs Kolbäcksleden gapar vägkanterna tomma sedan maskinerna marscherat förbi och täckt av skogen inför breddningen av vägen. Här finns flera trixigheter att ta sig an, ett av de större problemen är att lägga om process- och älvsvattenledningar som går till värmekraftverket i Dåva. Kraftverket tar in älvsvatten och använder detta i sina processer, vatten som sedan leds tillbaka till älven.

Alla dessa vattenledningar ligger dock illa till när nya E4 tar form, ledningarna följer Kolbäcksvägen och ligger följaktligen precis där cirkulationsplatserna ska byggas.

– Vi vill inte ha dem under rondellerna om något händer, säger Pereric Johansson.

De nya vattenledningarna ska dras om i skyddsrör, ett arbete som försvåras av den väldiga oredan i marken som rymmer även fjärrvärme, fjärrkyla, el- och optokablar.

– Det är tjorvigt, ibland ligger fjärrvärmen ovanför vattenledningarna, ibland under, säger Hans Wänman, Trafikverkets byggledare för mark.

Förberedelserna är noggranna.

– Det är ett rätt stort jobb som ska utföras under en kort period, säger Hans Wänman.

Vecka 36 stänger kraftverket ner för att kunna koppla in de nya ledningarna och då måste alla rör ligga rätt i marken. Nästa år planeras för ytterligare en veckas driftsstopp när fler ledningar ska kopplas in.

Förutom luriga rör finns risken för en hel del sura miner framöver när den enda in- och utfarten till bostadsområdet Tomtebo måste grävas sönder när en ny rondell samt två gång- och cykelportar ska byggas.

– Diskussioner finns att få folk att åka buss, kanske med rabatterat busskort eller fika på bussen, säger Hans Wänman.

Det lär dessutom ta ett bra tag innan rondellen är i funktion

– Det är säkert besvärligt i ett halvår, säger Hans Wänman.

För att minska olägenheterna för umeborna väntar man med att dra igång entreprenad tre innan sträckan Porfyrvägen-Tomtebovägen är helt klar.

– Sträckan ska vara klar hösten 2011, då drar entreprenad tre, det vill säga vägen från Ersbodarondellen till E4, igång, säger Pereric Johansson.

Entreprenad fyra är troligen minst i skaran, tre cirkulationsplatser, en gång- och cykelport och totalt en kilometer väg ska byggas när Morkullevägen och Formvägen förbinds med varandra rakt över det som i dag är E4.

– Det har gått enligt plan och vi ska vara klara den sista oktober, säger entreprenören NCC:s platschef Janne Lundmark.

Två av rondellerna är redan byggda, den tredje ska man ta sig an efter semestern.

– Det är en av de mindre entreprenaderna men samtidigt ska vi göra arbetet mitt i stadsmiljön, att bygga i skogen är både svårt och lätt och man får slåss mot naturelementen men här får man slåss med ledningar, kablar, fastighetsägare med mera, säger Janne Lundmark med ett stort leende.

Och fajter har det blivit.

– Det är både gamla och nya kablar, både fjärrvärme, fjärrkyla, el, opto- och högspänningsledningar, en del är i bruk andra inte och nog har det hänt att någon grävts av. Det har krävts en hel del detektivarbete, säger Janne Lundmark.

På entreprenad fem ska Skanska bryta ny väg mellan Hissjövägen och Ersboda, en sträcka på totalt fem kilometer där man går över ett gammalt skjutfält som I20 nyttjat i åratal. Försvaret har därför gått igenom marken för att röja minor.

– Personalen har också fått en specialutbildning av försvaret för att veta hur de ska bete sig om de hittar en mina eller en granat, säger Pereric Johansson.

På entreprenad sju var det också ny väg som skulle dras fram över åker och genom skog. Här dök ett annat problem upp - artesiskt vatten, det vill säga när vattnet som runnit ner igenom en ås trycks ner av ett tätt lerlager och där den teoretiska vattenytan därför ligger högre än marknivån. Detta blir ett problem när man måste påla sig ner genom marken och därmed riskera att punktera det täta lerskiktet och då släppa ut det instängda vattnet.

– Risken fanns att vatten kunde bubbla upp när man slog ner pålarna, vi visste inte vad som skulle hända när man började påla för broarna och entreprenören Svevia fick ta fram en plan B om vattnet skulle börja strömma, säger Pereric Johansson. P

lan B bestod i att sätta stålrör runt pålen om vattnet trängde fram, för att sedan kunna pumpa upp vattnet. Men planen behövde aldrig sättas i verket, pålningen fungerade utan problem

Ett annat parti på entreprenaden fick stora problem med sättningar.

– Det var dålig bärighet på den gamla åkermarken, vägterrassen med överlast satte sig helt oväntat cirka 30 centimeter på två dagar, berättar Pereric Johansson.

För att minska riskerna har man stängt av området för dumprar och börjat mäta vad som händer i backen.

– Det verkar ha stabiliserat sig men eftersom terrassen satt sig mycket mer än beräknat håller vi ögonen på den, säger Pereric Johansson.

Han betecknar projektet som stort, men för övrigt rätt traditionellt. Arbetet kommer att pågå året runt, även om aktiviteten saktar ner lite under vinterhalvåret.

Målsättningen är att allt ska vara klart 2013, och än ser det lovande ut förklarar Pereric Johansson som dock flaggar för att osäkerheterna kring entreprenad åtta kan göra att det kan dra ut på tiden om det beslut som fattas överklagas av någon part.

– Tanken är i alla fall att vi ska vara igång nästa höst, säger Pereric Johansson.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.164