23948sdkhjf

Att gräva utan att gräma sig

Anläggningsbranschen skriker efter folk men tillhandahåller redskap som man får ont av. Det kan och måste åtgärdas anser Magnus Idhult på Svevia. – Vem vill till en bransch som sliter på kroppen?
Umeå . Svevia tvekade inte många sekunder innan de hoppade på projektet där ett antal studenter vid Designhögskolan i Umeå skulle försöka ta fram framtidens spadar och spett.

– Det var inte mycket att fundera på, vi körde igång, säger Magnus Idhult, arbetsmiljöchef på Svevia.

Han ger en eloge till sjukgymnasten Gunilla Dahlgren som initierade projektet.

– Det är hennes förtjänst att det hela gick igång, hon fick idén att låta Designhögskolan titta på de här problemen när hon såg att spaden är ett stort arbetsmiljöproblem som inte bara innebär tunga lyft utan även stötar och vibrationer som sliter på axlarna.

Magnus Idhult konstaterar att det är svårt att locka folk till anläggningsbranschen och att arbetsmiljön hela tiden måste förbättras.

– Återväxten är svår, vi måste erbjuda nya tankar och ny teknik och visa att vi är ett nyskapande och nytänkande företag.

Belastningsskadorna är ett gissel, inte bara för Svevia.

– Enligt Svensk Byggindustris statistik beror 64 procent av alla arbetssjukdomar i vår bransch på belastningsergonomiska faktorer. Att det sliter på kroppen är ett välkänt problem i branschen, säger Magnus Idhult.

När Entreprenad träffar Magnus Idhult har slutresultatet ännu inte presenterats. Han är ändå väldigt nöjd med det arbete studenterna har utfört.

– Jag personligen är enormt imponerad av hur de har tagit sig an den här uppgiften. De har haft relevanta frågeställningar och varit oerhört duktiga på att analysera vårt arbete. De har verkligen satt sig in i anläggningsarbetarnas situation och format jätteintressanta förslag på lösningar.

Förutom de rent medicinska vinsterna finns det en hel del andra vinster att göra, konstaterar Magnus Idhult.

– Hela branschen behöver anställa nytt, vi har en stor generationsväxling och vi i Svevia vill dessutom få in fler tjejer – för att balansera upp fördelningen mellan män och kvinnor.

För att locka fler kvinnor - eller för den delen fler stora starka karlar - krävs redskap som inte sliter på kroppen i onödan.

– Det finns många begränsningar i dag, och det beror bland annat på att de traditionella redskapen är tunga och otympliga. Ingen vill till en bransch man blir sjuk av, säger Magnus Idhult.

Även om man naturligtvis måste vara lämplig för jobbet ska det inte falla på redskapen om man klarar av det eller inte förklarar han.

– Vi vill att alla anställda ska kunna vara effektiva och orka med jobbet, man behöver ju inte göra det onödigt svårt.

Magnus Idhult utgår inte ifrån att studenternas lösningar kommer att resultera i färdiga produkter.

– Det vore grädde på moset, men jag räknar inte med det.

Det han tar med sig från projektet är framförallt känslan att det går att göra något åt arbetsmiljöproblem.

Projektet är över, resultatet och tankegångarna ska spridas internt inom Svevia och förhoppningsvis ska fler problem genomlysas på ett liknande sätt.

– Kan man analysera spaden och få fram lösningar så känns det som att allt är möjligt. Man blir inspirerad som arbetsmiljömänniska.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078