23948sdkhjf

King Kong fick tänka om

När han började var han King Kong. Men till och med Peter Holmqvist fick problem. Hans axlar fick sjukgymnasten att slå larm. Nu hoppas han att bättre redskap ska skona de yngre. – Våra kroppar är redan förstörda.
Umeå . Inne på Designhögskolan lägger studenterna sista handen vid sina arbeten. Utanför mullrar en grävmaskin, dagvatten-, spillvatten- och dricksvattenledningar ska läggas om och nere i schaktet hittar vi Peter Holmqvist, en reslig man med över 20 års erfarenhet av anläggningsarbete.

Det var han, eller rättare sagt hans axlar, som tände gnistan till det projekt som nu är slutfört.

– Jag hade ont i axlarna och gick till företagssjukgymnasten, säger Peter Holmqvist. Han kunde i och för sig utan större svårigheter ställa sin egen diagnos. – Jag har skottat i 23 år och kände att axlarna tog stryk. Jag sa att jag ville ha en dämpad spade.

Sjukgymnasten Gunilla Dahlgren insåg också problemet, och nöjde sig inte med att behandla skadan. Hon tog kontakt med Designhögskolan och drog därmed igång det som sedermera blev ett gemensamt projekt mellan Designhögskolan och Svevia.

Peter Holmqvist har också blivit en del i projektet. Han har fungerat både som studieobjekt, idéspruta och testare, alltid tillgänglig för studenterna som gnuggar geniknölarna inomhus medan Peter och hans kollegor kämpar på i gropen strax utanför.

– De kom ut med tre spadar vi skulle testa bara igår, säger han.

Och han tror att studenterna är på rätt spår.

– Det var lite krångligt i början, men nu börjar det likna nåt.

En liten förbättring kan göra stor skillnad, påpekar han.

– Kan de dämpa tio procent kanske man klarar sig, säger Peter Holmqvist som med en imponerande fysik ser ut att vara den idealiske arbetaren.

Men inte ens hans axlar pallade alltså för jobbet.

– Man kanske hugger i mer när man är stor. Men alla får problem när de är 35-40 år, kommenterar han.

Han hade inga tankar på att yrket skulle slita på kroppen när han började sin karriär för 23 år sedan.

– Nej, då var man King Kong.

Peter Holmqvist hoppas att resultatet av projektet ska bli mer än en pappersprodukt. Han ställer gärna upp för ytterligare tester om någon tillverkare vill få ut en spade i produktion.

– Fem veckor räcker inte, jag hoppas att det kan bli en färdig, verklig produkt.

Han hoppas att de yngre kollegerna ska slippa smärtor. För egen del är han mer pessimistisk.

– För de som börjar jobba nu är det bra om de kan slippa skada sig, för oss andra är det nog för sent, våra kroppar är förstörda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078